Всеки заслужава своите малки моменти на мързелуване. И най-добрият професионалист има нужда след дълъг и изморителен работен ден да се отдаде на почивка.

Често обаче в устрема да отпусне до голяма степен ума си, трудовият човек посяга към безсмислени за продуктивността му действия като решаването на тестове в социалните мрежи например.

Има начин вредните навици да останат в историята за сметка на стимулиращи ума дейности. Замяната може да се окаже колкото полезна за продуктивността, толкова и подходяща за разпускане след работа.

Ето кои са ежедневните навици, подбрани от Business Insider, които всеки може да промени без много усилия и които ще работят за продуктивността.

  1. Потокът от новини, които следите

Ако смените масовите новини, които традиционно следите вечер след работа, с поток от важна информация, свързана в професионалното ви развитие и интереси, то това ще окаже благоприятно въздействие за продуктивността.

  1. Видеоклиповете, които гледате в интернет

Клиповете в интернет може да са забавни особено онези, които будят смях. Но ако замените тези видеа с гледане на TED презентации, това определено ще подринесе за натрупването на умения за публична реч. Подобни материали са изключително образователни.

  1. Замяна на бездействието с разтребване

Забравете за безцелното размотаване и не отлагайте разтребването на бюрото или стаята си. Постоянното отлагане на подобни дейности чрез ровене из интернет не влия добре на продуктивността. Навикът да поразчистим е идеален заместник на безцелното ровене в интернет.

  1. Типът на видеоигрите, с които се забавлявате

Една бърза видеоигра - чудесен начин да се отървем от ежедневния стрес и да отпуснем съзнанието. Замяната на безполезни за продуктивността игри с например развлекателни програми, свързани с логиката, са идеално упражнение за мозъка и още един навик, който влиза в графата "полезно и приятно".