Между 89% и 100% от свободните позиции с изискване за владеене на датски, норвежки, шведски или фински език и обявена заплата са с възнаграждение от над 2200 лв. бруто. Това показва анализ на Career Show.

Ако скандинавските езици са свързани с по-добро заплащане, то обратното е при обявите с руски и румънски език - там едва 15% от обявените заплати са над 2200 лв.

Къде са английският и немският?

В българските училища от десетилетия се изучава английски език, като вторият най-масов е немският. Затова и не е изненада, че над 90% от публикуваните обяви изискват високо ниво именно на Езика на Шекспир.

10 причини да се учат чужди езици

10 причини да се учат чужди езици

В съвременния свят, където всичко е взаимосвързано, знаенето на чужди езици дава огромни предимства

Почти половината от обявите, които са свързани с езици, различни от английския, са за специалисти с немски (46,46%). Далеч назад остава търсенето на владеещи френски (13,95%) и руски (13,03%), които все пак също се изучават и в някои български училища.

Най-непопулярни са словашкият, сръбският и хинди.

Какво работят тези хора?

Почти половината от публикуваните обяви с чужди езици са за позиции в сектора на изнесените бизнес процеси (аутсорсинг) и центрове за обслужване на клиенти.

Има обаче и две изключения. Обявите с арабски език са преимуществено в сферата на продажбите, а тези с руски - в туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Българите на опашката в ЕС по владеене на чужди езици

Българите на опашката в ЕС по владеене на чужди езици

Две трети от населението у нас говори само български

След сектор "Обслужване на клиенти", по най-високо търсене на кадри се нареждат секторите "Търговия и продажби", "Счетоводство, одит, финанси" и "Телекомуникации". Тези 4 сектора съставят близо 90% от всички публикувани обяви с чужд език, различен от английски.

София и България

Докато 73,36% от обявените заплати в София са в диапазона над 2200 лв., за останалите градове брутни заплати над 2200 лв. наблюдаваме в едва 22% от обявите, отбелязват авторите на изследването.

В същото време цели 56% от възможностите за работа с чужди езици са именно в столицата, а общо 83% са концентрирани в едва 5 български града.

Около 5%- 7% от хората в София получават заплати над 7 000 - 8 000  лева

Около 5%- 7% от хората в София получават заплати над 7 000 - 8 000 лева

Очакванията за възнаграждения на служителите ще се балансират

Ефектът от това върху местните икономики на теория може частично да се намали с помощта на дистанционно работещите служители, но от Career Show отчитат ясни индикации "за настъпващия край на домашните офиси".

Така едва 9% от обявите са за изцяло дистанционни позиции, а около 35% дават възможност за работа от вкъщи.