Поне 20-30% от служителите у нас ще продължат да работят от вкъщи дори и след отпадането на ограниченията, свързани с епидемията от коронавирус. На това мнение е Надя Василева, която е председател на асоциацията BG Staffing. В интервю за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR тя коментира, че още преди разпространението на COVID-19 около 10% от заетите в Европа и 8% от тези в България са се трудели от разстояние.

"Много работодатели осъзнаха, че има големи ползи от това служителите да работят от вкъщи", посочва тя и допълва:

"Доста работодатели споделят, че пестят повче разходи по този начин. И самият наем като разход е по-малък. Тези харчове се преизчисляват, фирмите мислят в насока по какъв начин да ги оптимизират, за да покрият загубите, които търпят от ситуацията.".

По думите на Василева не може да очакваме нещата да се върнат във вида си, който са били преди кризата. "Тя ни учи по нов начин да организираме работата. Изключително важни стават мобилността, стабилната дигитална връзка, облачните системи, изкуствения интелект и т.н., които позволяват самата работа да бъде извършвана от отдалечени места", обяснява тя.

Що се отнася до това дали оставянето на служителите вкъщи може да доведе до намаляване на възнагражденията им, тя коментира, че всичко зависи от това от какъв сектор са компаниите, какви проблеми имат в натоящата ситуация и по какъв начин могат да реорганизират своята дейност.

Надя Василева признава, че в началото на извънредното положение е имало "замръзване" на заетостта, като нито работодателите са наемали хора, нито служителите са търсели такива възможности. 

"Лека-полека започват да се нормализират процесите и виждаме, че има повече служители, които търсят в момента работа. И не говорим само за такива, които са били освободени, но и за такива, които търсят нови възможности за реализация", добавя тя.