След съкращаването на десетки хиляди работещи в някои от най-големите компании в света, борбата за надмощие между мениджмънта и служителите навлезе в нова фаза. Изглежда, че част от властта, която дойде в ръцете на заетите през последните години, се връща обратно към върховете, пише Business Insider в свой материал.

Тихото напускане стана шумно съкращаване

В началото на пандемията милиони хора се оказаха без работа, но след това бързото възстановяване на икономиката доведе до глад за кадри. Това даде по-голяма сила на служителите. Стигнахме и до феномени като "голямото напускане" и "тихото напускане", свързани с решението на професионалистите да не бъдат част от компании, които не им предоставят достатъчно добри условия или не отговарят на собствените им виждания по различни въпроси.

Тихото напускане: Заради шефа или заради самата работа

Тихото напускане: Заради шефа или заради самата работа

Лесно да посочим с пръст мениджърите, но не винаги те са виновни за демотивацията на служителите

По някое време през 2022 г. обаче започна промяна. Покрай говоренето за предстояща рецесия, вдигането на лихвените проценти и осъзнаването, че някои бизнес модели от времената на локдауните просто вече не работят, все повече компании започнаха да освобождават хора - особено в технологичния сектор, който спечели най-много около пандемията.

В световни новини се превърнаха "метлите" в Google, Microsoft, Amazon и Twitter - хиляди служители станаха бивши такива буквално за броени дни.

Знак, че нещо се е променило

HR теоретиците са категорични - когато ще се освобождаваш от персонал, трябва това да се случи на един път. Всичко друго може да има много лош ефект върху мотивацията и продуктивността на служителите.

Meta ще прави още съкращения, след като освободи 11 000 служители

Meta ще прави още съкращения, след като освободи 11 000 служители

Междувременно компанията продължава да инвестира сериозно в разработването на метавселената

Въпреки това, и Amazon, и Meta, и Twitter, а вероятно и всички останали от топ технологичните компании готвят или вече реализират поредни вълни на съкращения. Само в империята на Джеф Безос засегнатите са 9000 - 3% от работната сила, и то при 18 000 освободени през януари. Според декана на Висшето училище по професионални науки към Нюйоркския университет Анджи Камат глобалната ситуация променя представите какво е позволено на компаниите и какво - не.

Както пандемията промени представите на служителите за лоялност и отдаденост на работното място, сега компаниите вече гледат по различен начин на задълженията си към тези, които работят за тях.

Заразата е реална

Според експерти действията на най-големите компании дават идеално оправдание на мениджърите от по-малките също да тръгнат в контраатака. Това вече се случва на много фронтове - не само по отношение на броя заети, но и чрез постепенно премахване на хибридната работа, промени в социалните пакети и подобни. Като Илон Мъск в Twitter, но просто в по-малък мащаб.

По какво личи, че ни грозят съкращения и как да се подготвим

По какво личи, че ни грозят съкращения и как да се подготвим

"Метлата" във всяка компания е различна, но признаците са твърде сходни

"Социалната зараза е реална. На другите компании не им е разрешено просто да започнат да съкращават, но сега имат прикритие - Amazon и Meta го правят, значи няма да направи чак такова впечатление", коментира експертът по корпоративно управления Дина Денхам Смит.

Не е чак толкова мрачно

"Балансът на силите започна да се обръща към работдателите, но в общ план все още е в ръцете на служителите", коментира експертът от LinkedIn Ранд Гаяд пред Vox.

Макар промените спрямо миналата година да са видими, всъщност темпът на съкращенията е по-нисък от този преди пандемията, в САЩ на национално равнище безработицата е близо до 50-годишен минимум и всеки освободен може да избира между най-малко две отворени позиции.

BASF иска да спести €500 милиона чрез масови съкращения

Най-големият в света химически концерн иска да спести €500 милиона чрез масови съкращения

Две трети от предвидените за съкращение 2600 места ще са в Германия

В Европа ситуацията може да се развие по-различно - следващите месеци и евентуалното навлизане в рецесия ще покажат дали във фирмата отново ще се чува само думата на шефа.