Какво стои между нас и успеха? В началото на кариерата липсват знанията. След като ги натрупаме, усещаме нуждата да натрупаме още опит. А после?

Първите професионални стъпки може да са трудни, но след тях идва истинското предизвикателство - да излезем от рамките, които сами сме си поставили, да дефинираме своите стратегически цели и да начертаем пътя към постигането им. Точно в този момент имаме нужда от помощ. От протегната ръка, която да ни покаже накъде да тръгнем, за да стигнем сами. Трябва ни ментор.

В това вярват пет дами от екипа на един от водещите телекоми у нас - Yettel. С подкрепата на компанията, те превръщат своя идея в програмата "Ментор до теб". Тя вече променя професионалния път на млади служители и дава възможност на по-опитните да осъзнаят каква ценност са знанията и опитът, които притежават.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Хакатонът и отвъд

Идеята за "Ментор до теб" се ражда по време на 6-седмичния хакатон Ideathon Challenge, организиран сред служителите на телекома по време на ребранда му миналата година. Над 80 души, разделени в отбори, работят по своите предложения.

Сред тях е и екипът "8-ми март", който (очаквано) е изцяло дамски. В него влизат Борислава Маркова (ръководител "Въвеждане на пазара"), Борислава Борисова (експерт "Качество и контрол на финансови транзакции и телефонни сметки"), Константина Татарска (специалист "Дигитални услуги - бизнес клиенти"), Ива Арабаджиева (юридически съветник) и Анелия Салджийска (мениджър "Стратегически продажби - бизнес клиенти"). Различни позиции, различни дирекции, различни цели в кариерен и личен план.

Снимка 645191

Източник: Yettel

"Събрахме се като екип на случаен принцип, който впоследствие стана супер интердисциплинарен. Това ни позволи да обхванем голяма част от експертизата в компанията и да я "облечем" в тази идея, която вече е реалност", разказва Константина Татарска.

Борислава Борисова допълва: "Лично за мен идеята беше вдъхновена от мое участие като менти във външна програма, където видях, че комуникацията и въздействието върху участниците беше изключително позитивно. Реших, че това би могло да се въведе и в нашата компания".

Надпреварата продължава седмици, като включва излъчвани на живо презентации и представяне на проектите пред висшия мениджмънт на компанията. Отбор "8-ми март" подхожда нетрадиционно - със смело решение за презентиране на идеята, променено минути преди началото, без традиционни слайдове и със символично връчване на челник на главния изпълнителен директор с посланието да осветява пътя напред за своите служители.

Това явно сработва: "Ментор до теб" е една от четирите идеи, одобрени за реализация.

Какво представлява програмата

След като идеята е одобрена, идва по-трудната част - да оживее на практика. Тук ключова роля има HR екипът на Yettel.

През 2023 г. Yettel стана първия телеком в България, отличен с престижния сертификат Top Employer за високото качество на своите работодателски практики и политики. В поредица от материали те срещаме с хората, които работят в компанията. Защото именно те допринасят за всеки нейн успех и защото зад всеки топ работодател стоят неговите топ професионалисти.

"Целта ни беше да създадем менторска програма, от която хората да извличат реална полза. Трябваше много добре да управляваме очакванията на участниците и да ги подготвим за това, което предстои. Проведохме различни обучения с менторите и с ментитата. Искахме да създадем у тях правилното разбиране за това какво е менторството, какво могат да очакват и как да извличат ползи от него", обяснява Анна Лютаревич-Петкова, старши експерт "Развитие и обучение".

Пилотното издание на "Ментор до теб" стартира с 12 двойки ментор-менти. Задължително условие е да са от различни дирекции. Като ментори се включват хора на изключително високи позиции, включително и главни директори. В продължение на 4 месеца те споделят опит и напътстват своите ментита.

Мащабът е съзнателно избран - всеки ментор работи само с един служител, за да се концентрира максимално върху него. Двойките не се избират от компютърна програма, а след задълбочени интервюта.

"Менторската програма е за хората, които имат ясна и осъзната цел пред себе си и знаят какво искат да постигнат. Добре е човек да е натрупал известен житейски и професионален опит преди да участва в нея, за да може да вземе максимума", подчертава Борислава Маркова.

Защо има смисъл?

Част от членовете на отбор "8-ми март" също участват в менторската програма. Борислава Борисова е един от тях. Разказва, че след работата със своя ментор вече има ясен план за развитието си през следващите години. "Съветите, напътствията и техниките, които моят ментор ми даде, са универсални. Менторството е трансформативно, защото ти дава насоки от човек, който вече е преминал през това. Утъпкал е пътя и ти казва: "Давай, върви!", смята тя.

"В компанията има хора със страхотна експертиза, от които можеш да научиш много. Много често се е случвало - срещам някого в кантината или в кафето и искам да го питам нещо. Започва разговор, задавам въпрос, който касае моето израстване и си казвам: "Неудобно ми е, аз му губя времето". Менторската програма канализира подобен тип търсения на любопитни хора, които в неформална среда се чувстват дискомфортно, защото смятат, че губят времето на своя събеседник", категорична е Ива Арабаджиева, която предстои да започне да работи със свой ментор.

Клиентът не е задължително прав, но винаги е най-важен

Клиентът не е задължително прав, но винаги е най-важен

За Yettel "Клиентски подход и удовлетвореност" не е просто име на дирекция, а философия

"В Yettel я има културата да споделяш и предаваш знания и опит, но с тази програма даваме по-голям мащаб, защото винаги го има това притеснение", добавя и Борислава Маркова, която също е сред избраните за участие в програмата. "Най-ценното е, че за момент се изваждаме от работата по конкретните проекти и обръщаме внимание на по-голямата картина, което в крайна сметка дава тласък на работата по проектите. Развива те като професионалист, но и като личност", добавя тя.

Според Анна Лютаревич-Петкова, за някои от участниците програмата води до "абсолютна трансформация". Наистина е полезно някой "да те погледне отстрани и да ти каже: "Обърни внимание тук", "Приоритизирай това", "Опитай това". Обогатяващо е и за самите ментори, които излизат от рамката на мениджърската си роля. Попадат в друг тип ситуация, в която единствено трябва да споделят своя опит.

"Когато стартира пилотното издание на програмата, отзвукът беше супер позитивен. Като човек, участвал в разработването на идеята, десетки колеги ме питаха "Кога ще бъде следващата вълна", "Как мога да се запиша?". Много трепет и вълнение долових в колегите", разказва Константина Татарска.

Всичко това е възможно и заради културата в Yettel. "При нас, без значение дали си стажант или мениджър, ако имаш добра идея, тя може да се превърне в реалност. Важно е обаче да я защитиш професионално и аргументирано - да обясниш защо има нужда от нея и какви ще са ползите. Тогава всеки ще те изслуша и ще те подкрепи", добавя Анна Лютаревич-Петкова.

Точно както се случва с програмата "Ментор до теб".