Всеки от нас познава доста умни хора, които имат спестявания, достатъчен начален капитал и въпреки това никога не стават бизнесмени.

Има поне 7 основни причини, предимно психологически, които силно пречат за започване на собствена предприемаческа дейност.

Снимка 580174

Източник: iStock Images

1. Липса на мотивация

"Винаги съм мечтал да правя собствен бизнес. Имам идеи, намерил съм пазарни ниши. Разполагам с необходимите пари. Смятам, че ще успея. Но не съм сигурен дали наистина искам да тръгна по този път."

Често срещана дилема. Ако човек иска да седи на едно място, не иска да рискува, тогава той никога няма да стане бизнесмен.

Без да има желание, няма да има и действие.

Снимка 554142

Източник: iStock

2. Страх от поемане на риск

Дори законът казва, че предприемачеството е дейност, с която хората се занимават на своя отговорност и риск.

Нагласата на бизнесмена би трябва да е: "Не се страхувах да опитам, да тествам. Знам, че не мога да спечеля много за мен и наетите във фирмата работници. Съм сигурен, че всичките ми загуби ще се изплатят, ако рискувам. И така се случи"

Снимка 348313

Източник: iStock

3. Липса на връзки и полезни контакти

Трябва да съществува мрежа от полезни контакти и социални връзки. Да имате собствена среда. Да помагате на хората те да ви подкрепят. Всичко това е важно за захваналите се със собствени бизнес начинания. За самотниците и интровертните хора е по-трудно.

Снимка 577517

Източник: iStock Images

4. Страх от напускане на зоната ви на комфорт

Ако нищо не се промени в живота ви, тогава няма да има развитие. Ако продължите да правите това, което винаги сте правили, да стоите закотвен в личната си зона на комфорт, няма да има растеж.

Снимка 267384

Източник: iStock

5. Нежелание да се наемат външни служители

Отначало можете без тях. Ако мащабите на вашата предприемаческа дейност се разширяват, ще ви трябват сътрудници. В това няма нищо лошо, това е стъпка към развитие на вашия бизнес. Но на практика, това е още един изход от зоната ви на комфорт - по-сложна организация на работа и взаимоотношения в екип. Но си заслужава да се пробва, с малко повече усилия и желание може да се получи.

6. Психологическият тип

За меланхоличните хора е трудно да правят бизнес. Експертите ще кажат, че можете и трябва да работите върху себе си. Ако веднъж ви е направена преценка, че сте меланхолик, това не означава, че трябва да се примирите.

Снимка 256894

Източник: iStock

7. Неспособност за самоорганизация

Сериозна причина да не поемете пътя на предприемачеството е липсата на необходимата за бизнесмена самоорганизация. Но това може да се преодолее , ако имате желание и целенасочено работите за преодоляване на тази ваша слабост на характера.