Тази година бяхме свидетели на някои сериозни макроикономически сътресения. Трилиони долари бяха изтрити в пазарната капитализация на публичните компании, доверието на инвеститорите намаля, а натискът върху разходите притисна потребителите.

Много от най-големите компании в света взети заедно намалиха пазарния дял значително. Все пак няколко компании в ключови сектори имаха положителен растеж през годината, пише Visual Capitalist.

Инфографиката показва най-големите компании в света, използвайки данни от Companiesmarketcap.com.

Data visualization showing the biggest Companies in the World 2022 (preview image)

Най-големите публични компании в света през 2022 г

Днес Apple е най-ценната компания в света, достигайки оценка от 2,3 трилиона долара. Въпреки спада в технологичния сектор през 2022 г., воден от нарастващите лихвени проценти и по-бавните продажби, Apple запази първото си място. Това се дължи най-вече на рекордните приходи и потребителското търсене на iPhone, които носят около половината от общите приходи.

Снимка 600769

източник:visualcapitalist

След Apple е Microsoft. За разлика от Apple, Microsoft имаше по-ниски печалби през годината, заради по-ниското търсене на персонални компютри и влиянието на силния щатски долар. Като цяло около 50% от продажбите на компанията се осъществяват в чужбина.

Има само четири останали компании в клуба с пазарна капитализация от трилиони долари. Петролният гигант Saudi Aramco е третата по големина публично търгувана компания в света с 1,8 трилиона долара. Това е и единствената компания в топ 10, която е извън САЩ.

През май държавната компания за кратко стана най-ценната компания в света, тъй като растящите цени на енергията увеличиха приходите. Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света и се прогнозира икономиката на страната да нарасне със 7,6% през 2022 г. - с един от най-бързите темпове в света.

Като цяло 62 компании от 100-те най-големи са със седалище в САЩ, 11 са базирани в Китай, а пет са разположени във Франция.

Повечето от световните титани обаче отбелязаха спад на пазарните си стойности. Половината от тези компании отбелязаха двуцифрен спад.

Tesla стана свидетел спад от 70% от пазарната й капитализация тази година: виновни са падащото търсене, особено в Китай, и променливото и рисково придобиване на Twitter от изпълнителния директор Илон Мъск.

UnitedHealth Group пък отбеляза най-силното представяне сред големите десет.

Компанията коментира, че въздействието на рецесията все още не е започнало да се материализира през 2022 г.

Най-големите компании в света по сектори

През 2022 г., технологиите остават доминиращи. Сред най-големите компании в света 20 са в областта на технологиите с обща пазарна стойност от 9,2 трилиона долара. Това е около 31% от пазарната стойност на 100-те най-големи компании.

Потребителските сектори и секторите на здравеопазването са следващите по ред, с големи играчи като Amazon и Johnson & Johnson.

Комуналните услуги са най-малкият сектор в списъка с най-големите компании. NextEra Energy, единствената комунална компания в класацията, е един от най-големите световни производители на вятърна и слънчева енергия. През следващите три години компанията планира да инвестира до 95 милиарда в енергийните си операции.