Ако четете това, то надали бихте могли да си представите какво би било да живеете без електричество. По-голямата част от света го възприема като нещо жизненонеобходимо, но фактите говорят, че 16% от населението на Земята или 1,2 милиарда души все още живеят без ток.

В днешно време по-голямата част от държавите имат 100% достъп до електричество, а за някои нивото е около 95%. Това, включително, се отнася за едни от най-населените страни, като Китай и Бразилия. Индия бързо наваксва в тази посока, като за последното десетилетие делът на населението, което има ток, се е увеличил от 70 до 93 на сто.

В Субсахарска Африка, ако през 1995 година едва 20% от населението е имало достъп до електричество, то днес това се отнася за 40% от него. И все пак грубо 600 милиона души остават изключени от мрежата.

От платформата Visual Capitalist разглеждат кои са държавите в света, за които това важи в най-голяма степен.

Според данните има четири държави в света, в които под 20 на сто от населението има достъп до електричество. На първо място в това отношение е Бурунди, където това важи за едва 9% от населението. Втора по този показател е Чад с дял от 11%, следвана от Малави и Демократична република Конго с 19%.

Сред топ 10 на страните, в които под 30 на сто от населението има достъп до електричество, влизат още Нигер, Либерия, Уганда, Сиера Леоне, Мадагаскар и Буркина Фасо.

Снимка 454962