Разходите за нощувки са едно от най-големите пера в бюджета за пътуване. Заради това, когато човек пресмята колко пари ще са му необходими за ваканция, не трябва да забравя да включи и плащането за хотел, което може да му струва дори повече от самия път.

А какво можем да кажем, ако пътуването е до някой от градовете, където нощувките са най-скъпите в света? Тогава отсядането в хотел за седмица може да струва около 5 минимални заплати в България.

Така например в един от най-посещаваните европейски градове - Лондон, 7 нощувки струват средно 217 долара на ден или общо 1519 долара. Иначе казано тази сума е 4,7 пъти по-голяма от размера на минималната заплата у нас.

Все пак данни на онлайн платформата Statista показват, че британската столица далеч не е мястото, където престоят излиза най-солено. На първо място в топ 10 според цени в 5-звездни хотели към 18 януари е Ню Йорк, където само отсядането за 24 часа струва средно 306 долара, а разходът за цяла седмица е над 2100 долара.

Втори е друг американски мегаполис - Вашингтон. Там нощувката струва около 282 долара. На трето място е Сидни с резултат от 240 долара.

В класацията най-голям брой са градовете от Европа. Сред тях освен Лондон са и Цюрих, Осло, Копенхаген.

Снимка 335996