В днешно време силната марка е мощен актив, който помага на бизнеса да се открои в морето от конкуренция. Но кои са някои от най-популярните марки по света? Един от начините да разберете това е като разгледате търсенията в Google, за да видите какво търсят потребителите онлайн.

Тази графика от BusinessFinancing.co.uk използва данни от Google Keyword Planner, за да покаже най-търсените потребителски марки в света през дванадесетте месеца от март 2022 г.

Most Searched Consumer Brands

Методология

Екипът на BusinessFinancing.co.uk е съставил списък с добре известни марки, използвайки редица уважавани източници, включително Forbes, Financial Times, BrandDirectory и др. На тази основа се създава се списък с популярни потребителски марки. Тази година те се фокусираха върху бизнеси, които продават продукти и услуги, така че е важно да се знае, че някои от големите технологични компании като Google и Meta са изключени от класацията за 2022 г.

Екипът разглежда няколко неща , сред които среден месечен брой търсения през последните 12 месеца само за името на марката (напр. "Nike"), име на марката със съответния сектор, добавен към ключовата дума ("дрехи на Nike"), което помогна да се компенсира изкривяването в обема на търсене за общи термини като Apple или Amazon.

Това е приложено за всяка една държава в света с налични данни. Ето какво разкриват данните, цитирани от Visual Capitalist.

Топ 5 на най-търсените марки

Докато Netflix е най-често търсената марка в най-много страни (92), Amazon заема челно място, когато става дума за общ обем на търсене.

Но популярността на марката при търсене не означава, че бизнесът непременно процъфтява. През април Netflix обяви, че е загубил около 200 000 абонати през първото тримесечие например.

Смартфони

Apple с iPhone заемат челното място, когато става дума за търсене на смартфони. Това не е изненадващо, като се има предвид, че петте най-продавани смартфона през 2021 г. са модели на iPhone.

Струва си да се отбележи, че петте най-продавани смартфона обхващат само малка част от общия пазар на смартфони и докато iPhone са доста популярни, те съставляват само 16,7% от световните продажби на смартфони.

Most Searched Smartphones 2022

Игри

Epic Games печели статута си на най-търсената марка за игри в световен мащаб, със средно 14,9 милиона глобални търсения месечно. Никоя друга компания за игри не се доближи до обема на търсене на Epic Game.

Nintendo, която е на второ място, има средно само 3,2 милиона търсения на месец. Въпреки това Nintendo все пак успя да генерира над 16 милиарда долара приходи през 2021 г., утроявайки брутните приходи.

Most Searched Gaming Brands 2022

Бързо хранене

KFC е най-търсената компания за бързо хранене в повече от 83 страни, което я прави най-популярната в света.

most popular brands by search volume fast food

Въпреки че McDonald"s се класира на първо място в по-малко държави, марката има по-висока средна стойност на месечно търсене за периода в световен мащаб от своя конкурент KFC.

През 2021 г. производителят на пържено пиле генерира приблизително 2,79 милиарда долара глобални приходи, докато McDonald"s се похвали с 23,2 милиарда долара.