Авиоиндустрията е сложен бизнес. Закупуването на нови самолети и поддържането им изисква милиони инвестиции, маржовете за компаниите се свиват, а междувременно секторът е силно зависим от регулациите и данъчната политика на държавите.

Търсенето в сектора може да бъде сериозно засегнато при епидемии, подобно на коронавируса в Китай, рецесии, войни или тероризъм. И все пак има полети, които генерират огромни печалби за авиокомпаниите въпреки техните значителни разходи.

От онлайн платформата Visual Capitalist разглеждат кои са най-печелившите линии в света като за целта използват данни на специализираната платформа OAG Aviation Worldwide. Изчисленията, които са включени, са за периода април 2018 - март 2019 година.

От тях се вижда, че пътуванията от Лондон и конкретно от първата по големина аерогара в английската столица са едни от тези, които носят най-големи приходи за авиокомпаниите.

На първо място с най-много такива за разглеждания период е полетът между летищата Heathrow в Лондон и John F. Kennedy в Ню Йорк, извършван от British Airways. Той е донесъл на дружеството 1,159 трилиона долара между 2018 и 2019 година.

На второ място е пътуването между Мелбърн и Сидни, извършвано от Qantas Airlines. То е генерирало приходи от 849,2 милиарда долара за разглеждания период. На трето място е от лондонското Heathrow до международното летище в Дубай с общо 796,2 милиарда долара за Emirates.

На четвърто място с приходи от 735,5 милиарда долара се полетите между Лондон и Сингапур, извършвани от Singapore Airlines.

След Австралия следващите най-доходоносни вътрешни полети са тези в САЩ. Става въпрос за тези от международното летище в Сан Франциско до Newark Liberty в Ню Йорк и от международното летище в Лос Анджелис до John F. Kennedy. Те са генерирали приходи за United Airlines и American Airlines от съответно 689,3 и 661,7 милиарда долара.

В топ 10 на пътуванията по въздух с най-големи приходи са още полетите между Лондон и Доха, между Лондон и Хонконг, между Сидни и Сингапур и между Ванкувър и Торонто.

Снимка 466786

Източник: Visual Capitalist