Инвеститорите от години чакат една от най-големите частни технологични компании да се реши на важната стъпка да дебютира на фондовия пазар. Изглежда 2019 година ще сложи край на дългото чакане с планираното първично публично предлагане (IPO) на Uber.

С него компанията ще се цели към постигането на пазарна капитализация между 80 и 90 милиарда долара, твърдят запознати.

Източници обясняват пред Bloomberg, че от старт-ъпът планират да предложат акции на първоначална единична цена между 44 и 50 долара. Също така очакванията са, че при листването той ще успее да набере между 8 и 10 милиарда долара.

IPO за $10 милиарда: Uber се готви за един от най-големите технологични дебюта на борсата

IPO за $10 милиарда: Uber се готви за един от най-големите технологични дебюта на борсата

Компанията може да излезе на фондовия пазар през май

Според информацията е възможно при достатъчно голям интерес от страна на инвеститорите от Uber да повишат стойността на ценните книжа. През миналата година банкери излязоха с изчисления, че IPO-то може да донесе на компанията пазарна оценка до 120 милиарда долара.

Засега е сигурно, че то ще привлече големи инвеститори, като PayPal, която може да купи акции за грубо 500 милиона долара, коментират запознати пред Wall Street Journal.

Lyft бе оценена на $24,3 милиарда при пазарния ѝ дебют

Lyft бе оценена на $24,3 милиарда при пазарния ѝ дебют

Най-голямото IPO от излизането на борсата на Alibaba

Излизането на Uber ще е поредното голямо събитие за американския фондов пазар през тази година. По-рано своя дебют направи конкурентът й Lyft. През март старт-ъпът успя да набере достатъчно капитал, за да повиши капитализацията си до 20,5 милиарда долара. Акциите на компанията обаче поевтиняха с 22% след IPO-то.

Междувременно преди по-малко от 10 дни на борсата своето листване направи онлайн платформата Pinterest. След излизането си на пазара на 17 април тя успя да увеличи капитализацията си до 15,2 милиарда долара.

Pinterest получи оценка от $12,7 милиарда

Pinterest получи оценка от $12,7 милиарда

Компанията набра $1,4 милиарда