Френската компания Ariane Group, съвместно предприятие на Airbus SE и Safran Group, около 7000 служители във Франция и Германия, произвежда ракети в Европа, след което биват изпращани до Френска Гвиана за сглобяване и изстрелване.

Компанията описва Ariane 5 като "най-надеждната космическа ракета-носител на търговския пазар". Falcon 9 на компанията на Мъск SpaceX е най-голямата й конкуренция, фона на нарастващото търсене на комуникационни сателитни мисии. Най-новата ракета на европейската компания Ariane 6, която трябва да даде предимство на Европа, претърпя забавяне с първото си изстрелване, което сега е планирано за края на 2023 г.

Наскоро Германия обяви, че е готова да подкрепи разработването на ново поколение френски космически ракети-носители, по-способни да се конкурират с най-новите ракети от SpaceX на Мъск.

Политическо напрежение

Намерение за бъдеща Ariane 7 би било добра новина за индустриалните отношения между Франция и Германия, чиито отношения са белязани от нестабилност през последните месеци.

Напрежението около отбранителните проекти се прехвърли в космическия сектор, като Берлин смята за необходимо частни компании да изграждат собствени ракети-носители, за да засилят конкуренцията в сектора, на фона на нарастващото търсене на сателити. Париж обаче е настоявал за общо решение на ЕС, според източници.

Берлин нанесе удар на Париж, когато реши да изгради противоракетен отбранителен щит с други членове на НАТО, който вероятно ще включва германско, американско и израелско оборудване. Междувременно Франция разработва система за отбрана, известна като Mamba, заедно с Италия.