Германия ще предложи помощ в размер на 9 милиарда евро или 9,8 милиарда долара на най-големия авиопревозвач в Европа - Deutsche Lufthansa. 

След като в разгара на коронакризата компанията обяви, че ще търси държавна подкрепа, за да спаси бизнеса си, ръководството ѝ успя да постигне споразумение с германските власти. Това беше официално потвърдено от гиганта в авиоиндустрията.

Спасителният пакет обаче означава, че държавата ще получи отново дял в дружеството, което беше окончателно приватизирано преди две десетилетия.

Според условията договорената субсидия, обявени от Lufthansa в официално съобщение, Берлин ще получи 20% дял в дружеството, който може да бъде увеличен до 25% блокиращ дял в компанията.

Сделката трябва да бъде одобрена от Европейския съюз (ЕС), като очакванията са, че тя може да бъде атакувана от други големи играчи на пазара, като ирландската Ryanair, пише Bloomberg.

По думите на финансовия министър на Германия Олаш Шолц държавното участие ще бъде временно, но излизането на правителството от компанията ще зависи от възстановяването на Lufthansa от кризата.

"Когато държавата харчи толкова много пари, тя е задължена да гарантира, че тази инвестиция не идва за сметка на данъкоплатците", коментира той.

Това е най-големият по размер спасителен пакет, отпускан от Берлин по време на коронакризата. За сравнение на второ място е производителят на спортни стоки Adidas, който получи помощ от 3,3 милиарда долара, следван от туроператора TUI, на който бяха отпуснати 2 милиарда долара.