Това се казва оптимизъм: Шефът на германската авиопревозвач Lufthansa Карстен Шпор смята, че компанията му е на прав път – въпреки многобройните стачки през годината, както и катастрофата със самолета на дъщерната Germanwings.

И има повод затова. „Печелим от Eurowings и Germanwings за първи път от 9 години”, казва Шпор по време на среща на авиокомпании в Чикаго, цитиран от Tagesspiegel. Става дума за десетки милиони евро, уточни той без да назовава конкретни цифри.

Целият концерн същи изглежда наистина на прав път въпреки стачките. Оперативната печалба на Lufthansa се очаква да достигне рекордните между 1.75 и 1.95 милиарда евро. Които щяха да бъдат повече, ако не бяха 30-те дена на стачки през 2014 и 2015. Те са стрували на компанията половин милиард евро, по думите на Шпар.

Той бил изненадан от затовареността на полетите въпреки стачките. През ноември самолетите на авиопревозвача били толкова пълни, колкото никога преди. А в изключително важната бизнес класа достигнала рекордни нива на затовареност. „Клиентите продължават да държат на нас”, казва Шпар.