Индустриите в ЕС могат да работят използвайки чиста енергия, само ако Съюзът реши да определи някои инвестиции в атомни електроцентрали като устойчиви. Това заяви ръководителят на най-големия производител на мед в Европа KGHM Polska Miedz пред Bloomberg.

Полският KGHM e голям потребител на електроенергия в страна, в която 70% от производството на енергия идва от въглищата. Компанията търси решения за производство с по-малко емисии, за да може да изпълни плана си да бъде въглеродно неутрална до 2050 г.

"Няма друг логичен начин индустриите в ЕС да се развиват, освен ако не използват ядрена енергия", заявява главният изпълнителен директор на полския производител на мед Марчин Хлудзински.

Сърбия обмисля строеж на своя АЕЦ

Сърбия обмисля строеж на своя АЕЦ

Това може да се случи в сътрудничество с "Росатом"

По думите му някои европейски производители на стомана и желязо не могат да се справят с високите сметки за ток.

През септември 2021 година KGHM обяви споразумение с американската компания NuScale Power за разработване и изграждане на първия малък ядрен реактор в Полша.

Въпросът дали ядрената енергетика трябва да се счита за "зелена" обаче създава спор между държавите-членки на ЕС. Мненията са на два полюса, като някои силно подкрепят идеята - Полша и Франция например. Други, като Австрия и Германия не смятат възможността за производство на ядрена енергия за устойчива.

В началото на тази година Европейската комисия започна експертни консултации по отношение на ядрената енергетика. Австрия се противопостави на идеите за ядрената енергетика и не подкрепя идеята да бъде определена като "устойчива". Германия също разкритикува понятието.

Германия отписва близо половината си ядрена енергия в може би най-лошия момент

Германия отписва близо половината си ядрена енергия в може би най-лошия момент

Планира се спираното на три ядрени централи до края на годината

"За пореден път ясно изразихме отказа си от използването на ядрената енергия. Това е рисковано и скъпо", заяви вицеканцлерът и министър на икономиката Робърт Хабек.