Някои от най-горещите технологични стартъпи на последните няколко години, като че ли започват да бързат да проведат своите първични публични предлагания (IPO-та), в среда на забавяне на икономическия ръст и късен стадий на бичия пазар. Това поражда логичния въпрос - закъсняха ли с излизането на борсата?

И докато времето ще покаже, дали вече не закъсняха да "монетаризират огромния инвеститорски интерес към тях", 2019-та година определено се очертава, като година с интересни първични публични компании.

Сега ще погледнем към някои от най-интересните технологични компании, които планират своята публичност за новата 2019 година.

Uber

Започваме разбира се с най-голямата по пазарна оценка частна компания. И това е компанията предлагаща транспортни услуги - Uber. Според източници на информационните агенции, компанията е подала тайно документи за първично публично предлагане през декември.

Πocлeднaтa oцeнĸa на Ubеr бeше зa 76 милиapдa долара, ĸoгaтo ĸoмпaниятa пpoдaдe дял нa cтoйнocт 500 милиoнa долара нa Тоуоtа. Въпреки това, банките смятат, че Ubеr може да достигне капитализация от 120 милиapдa долара.

Πpeз тpeтoтo тpимeceчиe на годината Ubеr изгyби 1.07 милиapдa долара, въпpeĸи чe пpиxoдитe й нараснаха c 38% дo 2.95 милиapдa долара. Само за сравнение, основният конкурент в лицето на Lуft oтчитa 254 милиoнa долара зaгyбa и 563 милиoнa долара приходи от пpoдaжби зa cъщия пepиoд.

Подобна капитализация може да е необосновано висока, смята Асуат Дамодаран, професор, специализирал във финансовата оценка на търгувани компании към университета вStern School of Business в Ню Йорк.

На база на настоящите финансови данни на компанията, оценката на базирания в Сан Фрациско Uber, би следвало да е 30 милиарда долара, смята Дамодаран. Това е наполовина, спрямо настоящата й оценка!

Uber обяви и плановете си да поръча около 24 000 високопроходими модела XC90, които да използва за автономните си технологии, планирани да бъдат официално въведени през 2019-та, или 2020-та година.

Компанията е съдена от Waymo, откъдето я обвиняват в конспирация, посредством бивш инжeнер, откраднал дизайна на нейните LiDAR сензори.

Lyft

Няколко дни преди Uber документи за първично публично предлагане подаде и основният й конкурент - Lyft Inc. Двете компании най-вероятно ще се появят на борсата през първото тримесечие на 2019 година, като отново ще са в директна конкуренция, но този път за интереса на инвеститорите.

Lyft Inc. се отличава с отворена платформа за автономни автомобили, която позволява на всяка компания разработваща технологии за тези возила да извършва превози при поискване от потребители. Това позволява да се ускори ефекта на достигането до напълно автономна технология.

Към днешна дата Lyft е привлякла някои от най-големите имена в индустрията, като Waymo и General Motors, направили инвестиции в размер на 500 милиона долара в компанията за превоз на пътници.

Според пазарни наблюдатели пазарната оценка на Lyft след първичното публично предлагане може да е в размер на около 20 милиарда долара.

Palantir

Това е една от най-мистериозните технологични компании. С пазарна оценка по последни данни от над 20 милиарда долара, въз основа на последното набиране на капитал от 2015-та година.

Palantir е един технологичен стартъп, използван за обработка и анализиране на особено големи масиви от данни. Смята се, че компанията е помогнала проследяването и намирането на Осама Бин Ладен, след което се превръща в изключително голям хит сред инвеститорите. Сред акционерите в компанията, е не безизвестният Питър Тийл.

Разбира се, както сами се досещате, основен клиент на "шпионската компания" е правителството. А това до голяма степен е и в основата на огромната оценка на стартъпа, въпреки че никога не е излизала на печалба в 14-годишната си история. За сравнение Facebook излезе на печалба само пет години след съществуването си.

Palantir се опитва да набере повече частни компании за клиенти, въпреки негативния имидж, с който се асоциира, заради правителствените си връзки и шпионското си естество на бизнеса.

Какъв ще е подходът на инвеститорите в оценката на този "технологичен шпионин" предстои да разберем, най-вероятно през следващата година.

Airbnb

Компанията, която популяризира отдаването под наем на имоти и се превърна в истинско главоболие за големите хотелски вериги по целия свят, също е на път да стане публична през 2019-та година. Платформата осигурява контакт между домакина и госта и също така отговаря за обработката на транзакциите.

Airbnb предлага настаняване в 65 000 града в 191 страни. От основаването си през август 2008 г. до април 2018 г. повече от 210 милиона души са ползвали услугите на платформата за настаняване.

За дейността си Airbnb получава определен процент: от собствениците на апартаментите - 3% от сумата на резервацията, а от наемателя - от 6 до 12%. Airbnb е основана през август 2008 г. в Сан Франциско от Брайън Чески, Джо Гебия и Натан Блечарцик.

Текущата пазарна оценка, въз основа на последно набрания от компанията капитал (в размер на 3.4 милиарда долара при частно пласиране) се оценява на 31 милиарда долара.

Очакванията са първичното публично предлагане да е най-рано в средата на следващата година

Pinterest

Тази социална мрежа е далеч по-слабо популярна сред инвеститорите, за разлика от горепосочените, както и от по-големите и популярни социални мрежи.

И все пак, тя се отличава с добри приходи, които могат да достигнат близо 1 милиард долара, в годината преди първичното й публично предлагане.

Последната й текуща оценка е в размер на около 12.35 милиарда долара, на база на набрания капитал от 1.5 милиарда долара. Първичното публично предлагане може да се очаква около средата на следващата година.