Още един старт-ъп гигант е напът да излезе на фондовия пазар. И заложената цел за привличането на капитал от първичното публично предлагане е в размер на милиарди долари, но все пак е по-малко от очакваното.

Според проспекта на онлайн платформата Pinterest от IPO-то може да повиши пазарната й капитализация до 12 милиарда долара с единична цена на акциите между 15 и 17 долара.

Дебютът на компанията на фондовия пазар идва скоро след този на транспортната услуга Lyft. Още няколко старт-ъпа, изчислявани на поне 1 милиард долара, се очаква да предприемат подобни стъпки. Сред тях са Uber и Slack.

Pinterest планира да продаде 86,3 милиона акции в рамките на първичното публично предлагане, като така ще набере капитал между 1,3 и 1,5 милиарда долара, пише CNN Business.

Платформата има над 250 милиона активни потребители на месец, а продажбите й за миналата година са в размер на 766 милиона долара, което е 60% ръст в сравнение с предходната.

Все пак компанията завърши миналата година на загуба от 63 милиона долара, което е по-малка такава в сравнение с предходната година.