Предложението на ЕС за временна забрана на технологиите за разпознаване на лица беше подкрепена от главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай. Как обаче реагира на това предложение президентът на Microsoft Брад Смит?

Авторите на Reuters определиха отговора като "готин". Докато Пичай наблегна на възможността технологията да бъде използвана за коварни цели като довод за забраната, Смит каза, че подобен мораториум е твърде краен вариант - все едно да използваш секач вместо скалпел за решаването на толкова деликатен проблем.

Кратка история на изкуствения интелект

Кратка история на изкуствения интелект

Важните събития около разработването на технологията

"Смятам, че е важно правителствата и регулациите да се справят по-рано с този въпрос, отколкото по-късно и да дадат рамка за това", каза Пичай. Той призова забраната да се приложи или веднага, или да има период на изчакване, докато темата бъде обсъдена обстойно и се намерят други решения. "Правителствата са за това - да определят курса", допълни той.

Смит обаче има силни контрадоводи. Според него технологията има безспорни предимства, като например използването й за издирване на изчезнали деца. "Наистина не бих казал да спрем хората да използват технологиите по начин, който може да обедини семействата им." Той добави, че ако действително има вариант технологията да на бъде забранена, то това е достатъчно, за да не се действа крайно. Според него трябва първо да се идентифицират напълно проблемите и след това да се изработят правила, за да се гарантира, че технологията няма да се използва за масово наблюдение. "Има само един начин в края на краищата да подобрим технологията и това е да я използваме", категоричен е президентът на Microsoft.

Нови технологии, нови предизвикателства: Дискриминацията в изкуствения интелект

Нови технологии, нови предизвикателства: Дискриминацията в изкуствения интелект

Могат ли историческите предубеждения да се пренесат в новите технологии?

Европейската комисия предприема по-строга линия относно изкуствения интелект, отколкото САЩ, която по-скоро би засилила съществуващите регулации относно неприкосновеността на личния живот и правата на данни, пишат авторите на агенцията, на база видян документ по темата.

Пичай призова регулаторите да приложат "пропорционален подход" при изготвянето на правила, дни преди ЕК да публикува предложения по въпроса, което предвижда 5-годишен мораториум върху използването на ИИ.

Регулаторите се борят с начините за управление на ИИ, насърчавайки иновациите, като същевременно се опитват да ограничат потенциалните злоупотреби, тъй като компаниите и правоприлагащите органи все повече възприемат такива софтуери в практиките си.

"Разумното регулиране също трябва да има пропорционален подход, балансирайки потенциалните вреди със социалните възможности. Това е особено вярно в области с висок риск и висока стойност ", каза още директорът на Alphabet.

По-рано този месец правителството на САЩ публикува насоки за регулаторни мерки по въпроса и призова Европа да избягва агресивен подход.

Apple придоби стартъпа за изкуствен интелект Xnor за $200 милиона

Apple придоби стартъпа за изкуствен интелект Xnor за $200 милиона

Гигантът вероятно ще използва решенията им първоначално при обработването на снимки