Royal Dutch Shell повиши дивидента си с почти 40% и започва обратно изкупуване на акции на стойност $2 млрд., след като по-скъпият петрол подкепи резултатите на компанията за тримесечието.

Петролният гигант отчете най-силната си печалба от две години насам за трите месеца до края на юни, което повиши цената на акциите с около четири процента. За второто тримесечие на 2021 г. компанията записва чиста печалба от $5,5 млрд., при $3,2 млрд. година по-рано. Резултатът надхвърля с около 9% очакванията на анализаторите. По-високата печалба се дължи най-вече на по-скъпия петрол, който се изкачи от по-малко от $45 за барел през второто тримесечие на 2020 г. до $75 през последните седмици.

Заради срива в цената, през 2020 г. Shell бе принудена да намали дивидента си за първи път от Втората световна война. Сега тя го увеличава с 38% и започва обратно изкупуване на акции.

Въпреки това, цената на акциите остава далеч под нивото от преди пандемията. Днес те се търгуват срещу €17,30, при над €26 в началото на 2020 г.