Tesla празнува производството на един милиона електромобила, произведени в Китай. Това е важна стъпка за огромните амбиции на компанията за електрически автомобили. Но Tesla все още не е преодоляла скорошните си проблеми в страната, пише CNN.

Важната новина беше съобщена чрез пост в социалната мрежа Twitter от изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск. Но Китайската асоциация за леки автомобили каза, че Tesla вече е произвела 974 000 автомобила в Китай до края на юли, което предполага, че компанията е произвела само 26 000 автомобила в Шанхай през първата половина на август.

Това показва забавяне на темпото, с което Tesla произвеждаше коли там в края на миналата година и началото на тази година, когато произвеждаше по 67 000 коли на месец, според CPCA.

Това също е значително забавяне от юни, когато Tesla увеличи китайското производство до рекордно темпо от близо 71 000 автомобила, за да компенсира загубеното производство по време на блокиране на Covid.

Ако китайският завод все още не работи с необходимия капацитет, това може да е знак, че Tesla няма да постигне глобалните си цели за продажби за текущото тримесечие или годината, казва Гордън Джонсън, главен изпълнителен директор на GLJ Research и голям критик на Tesla, най-големият производител на електрически автомобили в света. Той отбеляза, че Tesla губи пазарен дял поради нарастващата конкуренция в Китай както от западните, така и от китайските производители на електромобили.

Никога преди това компанията не е разкривала производствените си данни в Китай, така че оценката за това колко коли е произвела там от CPCA не може да бъде потвърдена.

Производството в Шанхай беше във фокуса на инвеститорите на Tesla, след като беше затворено поради блокиране на Covid през по-голямата част от второто тримесечие. Това доведе до спад от тримесечие на печалбата и продажбите на Tesla. Мъск коментира, че се сблъсква с "ад на веригата за доставки" поради блокировките.

Акциите растат откакто компанията отчете резултатите за второто тримесечие на 20 юли, като се покачи с 25% през този период. Но дори и с това покачване, акциите все още падат с 12% за годината.