Програмите за "помощи" против ефектите от затварянето на икономиката са белязани от скандали за корупция, схеми и източване от самото си начало. Това е вярно както в САЩ, така и в другите страни, въвели подобни мерки.

Поредният доказан епизод на измами обаче отново се развива в най-голямата икономика на света. Четирима жители на Калифорния бяха осъдени от федералния съд на 25 юни за "интриги за подаване на измамни молби за заем, с които са източени милиони долари от Програма за защита на доходите (PPP) и Програмата за извънредни вреди при бедствени ситуации (EIDL)."

Ричард Айвазян, съпругата му Мариета Терабелян и брат му Артур Айвазян, бяха признати за виновни за извършване на банкова измама: 11 броя преводни измами, осем случая на банкови измами и едно обвинение в пране на пари, се казва в съобщението от министерството на правосъдието на САЩ. Освен това Вахе Дадян от Глендейл бе признат за виновен по едно обвинение за банкова измама, шест обвинения за измамно изплащане на пари и едно обвинение за пране на пари.

В резултат на това държавата им конфискува "банкови сметки, бижута, часовници, златни монети, три жилищни имота и приблизително 450 000 долара в брой", предаде Zero Hedge.

Доказателствата в хода на процеса показаха, че обвиняемите са използвали фалшиви, откраднати или синтетични самоличности, за да подават измамни молби. Така те са получили помощи за общо 1,8 милиона долара, които групата използвала като "първоначални вноски за луксозни домове в Тарзана, Глендейл и Палм бийч" и за "златни монети, диаманти, бижута, луксозни часовници, изискани вносни мебели, дизайнерски чанти, облекло и мотоциклет Harley-Davidson."

Като част от промяната на самоличността си, групата "представи фалшиви и фиктивни документи на кредиторите и администрацията на малкия бизнес (SBA), включително фалшиви документи за самоличност, данъчни документи и записи на заплати".

Обвиненията бяха повдигнати от Целевата група за борба с измамите при коронавируса, чиято задача е да "разпредели ресурсите на Министерството на правосъдието в партньорство с правителствени агенции за засилване на усилията за борба и предотвратяване на измами, свързани с пандемия."