През последните години кредитният бум и бързият и лесен достъп на широк кръг потребители до паричен ресурс направиха значителна част от населението в България длъжници на банките и другите не-банкови кредитни компании. Макар, че България все още е далеч под средните нива на задлъжнялост на населението в Европа, въпросите за кредитната култура и зрялост на българските кредитополучатели все по-често се повдигат и обсъждат в общественото пространство.

Придавайки на истината, изречена от български владетел от ІХ-Х век, модерно звучене, може да се каже, че в днешно време Човек и добре да живее, взема кредит. Но не тази е неприятната част, а когато изпаднете в положение при което не можете да обслужвате редовно отпуснатия ви кредит и един ден научавате, че срещу вас е образувано изпълнително дело за принудително събиране на дължимата сума.

Какво е добре да знаете към този именно момент?

  • 1. Неприятната новина, че срещу вас е образувано изпълнително дело, най-вероятно ще получите направо от съдебния изпълнител. Не се учудвайте, че срещу вас е започнала и е в ход съдебна процедура без да сте били призовавани и изслушани преди това от съд. Нашето право допуска тази възможност, като същевременно не ви лишава от възможността да се защитите, като представите убедителни писмени доказателства и гаранция, в подкрепа на твърдението си, например, че не дължите претендираната сума.
  • 2. Потърсете контакт със съдебния изпълнител, при който е образувано изпълнителното дело. Не се крийте и не отлагайте разговора със съдебния изпълнител. В повечето случаи е възможно съдебният изпълнител да ви помогне заедно да намерете позитивно решение на вашето затруднение. Знайте, че игнорирането на проблема не е във ваша полза - съдебният изпълнител може да проведе принудителното изпълнение и при пълна пасивност от ваша страна, но дали това е най-доброто за защита на вашите интереси? Законът позволява производството да продължи и когато длъжникът не може да бъде открит или е с неизвестно местоживеене, така че играта на котка и мишка в този случай е само във ваш ущърб.
  • 3. Запознайте се с делото. Не отлагайте посещението си в кантората на съдебния изпълнител, за да прегледате книжата по делото. В противен случай може да се окаже, че сте пропуснали важни срокове и възможностите ви за защита са се стопили до степен, че вече нищо не може да се направи. Информирайте се дали делото срещу вас е образувано въз основа на т.нар. извънсъдебни изпълнителни основания (договор с нотариална заверка на подписите, запис на заповед, извлечение от сметки на Топлофикация и пр.) или въз основа на влязло в сила съдебно решение. В първия случай разполагате с повече възможности за защита, за реализирането на които бихте могли да се обърнете и към адвокат.
  • 4. Посочете актуален адрес, на който можете реално да получавате книжата и съобщенията по делото. Пак с оглед възможността ви да участвате активно в производството е важно да може да получавате и книжата, които го съпътстват. В тази връзка препоръчваме да поддържате адресната си регистрация в общината актуална, за да не се изправите един ден пред свършен факт и да разберете, например, че сте били несправедливо осъдени за нещо, което в действителност не дължите.
  • 5. Осигурете представител (ако не можете да присъствате лично) и съдействие на съдебния изпълнител за извършване на насрочените действия - опис, въвод, предаване на вещи и пр. Вашето отсъствие или съпротива ще доведат единствено до повече главоболия и допълнителни разноски за вас без при това да осуетят насрочените изпълнителни действия. Съдебният изпълнител може принудително да влиза в заключени помещения и да отнема или изнася вещи, като при тези си действия разполага със съдействието на органите на полицията, ключар и необходимите технически средства.
  • 6. Държавата е присъединен кредитор по всички дела при съдебен изпълнител. На практика това означава, че ако вие имате задължения и към фиска (здравни или социални осигуровки, данъци, мита, глоби и пр.) сумата на тези задължения ще бъде автоматично добавена и ще подлежи на принудително събиране заедно със задължението ви за кредит към банката. Може да се окаже, че информацията, предоставена на съдебния изпълнител не е актуална - в този случай следва да се обърнете съответно към НАП или АДВ за коригиране на неточността.