Средно 230 шотландци ще фалират всяка седмица през 2019 г., според прогнозите на счетоводната фирма French Duncan.

Миналата година приблизително 12 000 души в Шотландия бяха секвестирани (шотландският термин за обявяване в неплатежоспособност) или трябваше да си извадят защитен попечителски акт - официално споразумение, позволяващ на длъжника да прехвърли имота си на попечител, който да се държи като обезпечение за заем.

Това е най-големият брой фалити от 2013 г., според French Duncan. Подобен брой или дори повече ще имат същата съдба през 2019 г., предвижда фирмата, цитирана от Yahoo Finance.

Личните фалити постоянно нарастват през последните 4 години в Шотландия, въпреки "изключително добрите и благоприятни лихвени проценти".

Нарастващите сметки за комунални услуги, разходите за храна и стагниращите заплати са основните причини за дългосрочно натрупания дълг, който шотландците не могат да си позволят да изплатят. Всяка промяна в обстоятелствата чрез загуба на работа, развод или здравословни проблеми ще ги принуди бързо да фалират, твърдят от компанията.

"Въпреки че нивата на заетост са изключително високи и много хора ще имат най-ниската ипотечна лихва в живота си, ясно е, че за хиляди шотландци съществува сериозна задлъжнялост, с която те не могат да се справят", посочва Ейлин Блекбърн, ръководител на преструктурирането и консултациите по дълга във French Duncan.

"Те може да са придобили този дълг в продължение на много години, но не могат да направят нищо, освен да плащат месечната си лихва. При всяка незначителна промяна в обстоятелствата те бързо изпадат в несигурно финансово положение. Намаляването на плащанията за извънреден труд или лекото увеличаване на разходите за живот може да накара тези хора да изпаднат в тежка ситуация", обяснява Блекбърн.

Някои шотландци се обръщат към краткосрочни заеми с висок лихвен процент, за да си помогнат, но в крайна сметка увеличават дълговете си, вместо да решат проблема.

7000 лични фалита през миналата година са защитени с попечителски акт, като само през 2018 г. броят на споразуменията нараства с 21.1%.

Бизнесите, изпаднали в неплатежоспособност, също нарастват с около 1/4 (25.8%) през 2018 г. в сравнение с предходната година. Сектори като строителството, търговията на дребно и ресторантьорския бизнес формират 41.6% от всички корпоративни фалити.

"Очаквам около 20 шотландски фирми на седмица да фалират през 2019 г., което показва трудности в някои сектори на шотландския пазар. Несъмнено несигурността, свързана с Brexit, засилената конкуренция и намаляващите потребители, които натискат цените надолу, са фактори, които водят до фалит на бизнеса", посочва Блекбърн.

Големите жертви през изминалата година са строителната компания Carillion, която фалира през януари 2018 г. и голямата търговска верига House of Fraser, купена от собственика на Sports Direct Майк Ашли през август, но много магазини трябваше да бъдат затворени.

Sports Direct купи House of Fraser за $115 милиона, за да я спаси от фалит

Sports Direct даде $115 милиона, за да спаси голяма търговска верига на Острова

Веригата се готвеше да закрие над половината от магазините си във Великобритания