В началото на миналата година чилийското правителство си постави амбициозна цел - да привлече като инвеститор южнокорейския гигант в електрониката Samsung. От властите в латиноамериканската държава разчитаха на богатите залежи на литий на нейна територия, за да спечелят вниманието на компанията и на други чуждестранни производители. През март 2018 година стана ясно, че Samsung може да построи три фабрики за производството на части за батерии за автомобилната индустрия.

Днес обаче тази цел на Сантяго изглежда недостижима. Според информация на Reuters сделката за изграждането на съоръженията пропада, а основната причина е, че правителството на страната не е успяло да осигури необходимото количество литий, което е било част от договора с компанията.

В резултат, през миналата седмица чилийската химическа компания Molymet, която е планирала да построи една от фабриките за батерии, обяви, че прекратява работата си по завода като не дава конкретно обяснение за решението си. Междувременно южнокорейската компания POSCO заяви през юни, че се оттегля от планираното съвместно предприятие със Samsung в Чили, поради опасения, свързани с доставките на литий.

Междувременно друг инвеститор в сектора - китайското транспортно дружество Sichuan Fulin Transportation Group Co, все още не е приключило работата по свой завод за батерии в Чили.

Защо "изгоряха" инвестициите в ключовите за производството на електромобили метали

Защо "изгоряха" инвестициите в ключовите за производството на електромобили метали

След като през 2017 година цените на кобалта и лития скочиха до рекордни нива

В подобна ситуация се намира и най-големият производител на литий Albemarle Corporation, който цели да увеличи производството си в южноамериканската страна, за да снабдява планираните заводи. Разширяването на неговия капацитет обаче е възпрепятствано от технологични и регулаторни пречки.

Базираната в САЩ компания има неразбирателства с правителството в Чили по отношение на цената, която производителите на батерии биха платили за добивания литий. Също така дружеството не произвежда литиев хидроксид в Чили, който е вида на обработения литий, търсен от PASCO и Samsung.

Чили притежава най-големите запаси в света на т.нар. "бяло злато", но не се възползва изцяло от богатствата си. Подобно на Albermarle, другият играч в сектора в страната, SQM, се бори за увеличаване на производството, на фона на голямото търсене в световен мащаб, което се очаква да се утрои до 2025 година. Междувременно правителството се бави с това да разреши на нови играчи да навлязат в пазара.