Бизнесът на испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ще бъде закупен от американската корпорация PNC Financial Services Group. Сделката ще бъде втората по големина в банковия сектор на САЩ през последното десетилетие.

Испанската финансова корпорация BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) се съгласи да продаде американския си бизнес на PNC Financial Services Group за 11,6 милиарда долара. Американската компания обяви предстоящата сделка в понеделник.

В резултат на сделката в Съединените щати ще бъде създадена банка с активи над $550 милиарда. Тя ще стане петата по големина банка в страната по активи. Сделката вече е одобрена от бордовете на директорите на двете корпорации. Очаква се сделката да приключи в средата на 2021 година.

Американското подразделение на испанската BBVA - BBVA USA Bancshares - има 637 клона в САЩ и управлява активи на стойност 104 млрд. долара. Покупката на активите на испанската група ще позволи на PNC да увеличи депозитния си портфейл с 86 млрд. долара, а кредитния си портфейл с 66 млрд. долара.

Сделката ще бъде второто по големина придобиване в американския банков сектор след финансовата криза от 2008 г., уточнява агенция Reuters. Най-голямата сделка остава създаването на финансовия холдинг Truist Financial през декември миналата година в резултат на сливането на американските банки BB&T Corporation и SunTrust. Сумата на тази транзакция е била 28 милиарда долара.

За закупуване PNC планира да използва средствата, получени от вложенията си в една от най-големите инвестиционни компании в света, BlackRock . През май тази година банковата група продаде своя дял от 22,4% в BlackRock за $14,2 милиарда. PNC заяви, че новата сделка ще увеличи печалбите й с 21% през 2022 г. и ще компенсира загубата на пасивни инвестиционни приходи от BlackRock.

Източници казаха пред Ройтерс , че испанската група BBVA е решила да напусне американския пазар, след като слабите финансови резултати са повлияли негативно върху цената на нейните акции. От началото на годината те са паднали с 26%.

Акциите на BBVA поскъпнаха с 19% на Мадридската фондова борса (BME Spanish Exchanges) след новини за продажбата на американски активи.