Войната в телекомуникационния сектор у нас навлезе в най-острата си до момента фаза заради обявеното намерение на United Group (собственик на Vivacom) да придобие доставчика на интернет и цифрова телевизия "Булсатком". В почти едновременно изпратени позиции до медиите A1 и Yettel се обявиха срещу сделката, като видяха в нея нарушение на законодателството и стъпка към безпрецедентна доминация на една компания на пазара у нас.

Какво се случи?

В края на септември миналата година бизнесменът Спас Русев (който по-рано продаде именно Vivacom на United Group и след това остана в надзора на компанията) придоби "Булсатком" за над 120 млн. евро.

Доставчикът беше в затруднено положение в продължение на години заради амбициозния си проект за собствен сателит. Въпреки това, към момента на сделката той беше водещ на тв пазара у нас и важен фактор при фиксирания интернет.

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Сделката се проточи повече от година

Още в началото на декември 2022 г. от презентация на отчета на United Group стана ясно, че групата е финансирала сделката, като в замяна получава базовите станции и оптичната мрежа на "Булсатком".

Собственикът на Yettel: Сделката с "Булсатком" трябва да бъде внимателно проверена

Собственикът на Yettel: Сделката с "Булсатком" трябва да бъде внимателно проверена

Това твърди изпълнителният директор на PPF Марек Слачик

Останалите големи играчи на българския телеком пазар - Yettel и A1, още тогава се обявиха срещу смяната на собствеността именно с мотива, че става дума за скрито придобиване.

КЗК проверява сделката за "Булсатком"

КЗК проверява сделката за "Булсатком"

Телевизионният и интернет доставчик беше придобит от фирмата на Спас Русев с пари от United Group

КЗК така и не се произнесе до 9 ноември, когато United Group обяви, че планира да купи "Булсатком".

Vivacom вече е лидер на телевизионния пазар у нас

Нов лидер на телевизионния пазар у нас

IPTV измества сателита, домашният интернет през 5G бележи голям ръст

Междувременно, Vivacom стана водещ доставчик на цифрова телевизия у нас.

Недопустима арогантност

"Изумени сме от начина, по който Виваком прави пореден опит за консолидация на пазара, независимо, че КЗК и съдът неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори. През 2022 г. собственикът на Виваком (United Group) се опита да купи Булсатком чрез подставено лице (визира се Спас Русев - б.р.), предоставяйки му заем в пълния размер на цената на компанията", пишат в позицията си от A1 България.

Собственикът на Vivacom United Group купува Булсатком

Собственикът на Vivacom купува Булсатком

Компанията стъпи на българския пазар през 2020 година с придобиването на Vivacom

Според телекома действията на United Group са "зле прикрит опит да се потули пропуска им да нотифицират КЗК още през 2022 г. и така да избегнат потенциални глоби от Комисията в огромен размер".

Освен от самата "недопустимо арогантна" планирана сделка, от A1 са възмутени и от "нерешителното поведение на българските институции", заради което при одобрение от страна на КЗК Vivacom "ще получи доминираща позиция на пазара на ТВ (60%) и интернет (40%) услуги чрез серия от съмнителни бизнес операции".

Какво следва?

Както A1, така и Yettel декларират, че ще оспорват сделката пред КЗК.

"С обявяването на сделката всички съмнения, че това е скрито придобиване на "Булсатком" от "Виваком" в нарушение на Закона за защита на конкуренцията, се потвърдиха, въпреки че в изявления до медиите "Виваком" нарече искането за забрана на сделката "необосновано", "безпочвено" и "абсурдно", пишат от Yettel.

Money.bg потърси Vivacom за коментар.