TBI Bank е станала миноритарен акционер в норвежката финансова институция Monobank ASA. Банката с бизнес в България и Румъния е купила дял от над 9% от акциите на дружеството, които се търгуват на борсата в Осло, на стойност от 6 милиона евро.

Норвежката Monobank е дигитална банка, специализирана в областта на потребителското финансиране, като тя развива дейност в Норвегия и Финландия.

Тя е на пазара в двете страни от 2015 година, като в момента кредитният й портфейл възлиза на около 360 милиона евро.

TBI Bank има нов собственик

TBI Bank има нов собственик

Комисията за защита на конкуренцията одобри придобиването на банката

"Ние от TBI Bank вярваме, че тази инвестиция ще ни позволи да споделяме най-добрите практики с една от водещите скандинавски финтех банки. Това е в съответствие с нашата стратегия да се превърнем в дигитална банка от следващо поколение", коментира изпълнителният директор на TBI Bank Питър Барон.

"Освен това този миниритарен дял е първата стъпка в потенциалното сътрудничество с Monobank като част от стратегията на компанията майка 4finance Group за развитие на бизнеса в скандинавския регион", допълва той.

У нас и в Румъния TBI Bank е позиционирана в сегмента на потребителското финансиране и кредитирането на малки и средни предприятия. Потребителите й достигат 1,4 милиона.

Банката е част от най-голямата онлайн и мобилна група за потребителско кредитиране в Европа 4Finance.