Ако имате пътуване до Китай и смятате да използвате услугите на платформата Uber там, няма да можете да го направите. Приложението на американския старт-ъп вече е недостъпно в азиатската страна.

Всеки, който иска да ползва споделените превози на компанията в Китай, ще трябва да свали отделна версия на приложението им, пусната от Uber China, която е на мандарин и приема единствено кредитни карти на местни банки.

Решението за това обаче не е на Uber, а на китайския им конкурент Didi Chuxing, за който стана ясно през август, че ще купи подразделението на американската фирма в страната. Това е първата стъпка към осъществяването на мултимилиардната сделка, пише CNN Money.

Uber се обединява с най-големия си конкурент

Uber се обединява с най-големия си конкурент

Ето кой е той

"Извиняваме се на клиентите си за временното неудобство", посочват от Didi Chuxing, като допълват, че промените са първата фаза от плана за придобиване на Uber China.

От корпорацията уверяват, че услугите им ще бъдат възстановени възможно най-бързо. В началото на следващата година приложението на платформата вече трябва да стане достъпно на английски, както и да приема карти, издадени от международни банки.

Приоритет за Didi обаче остава китайския пазар на споделени пътувания. След завършването на сделката компанията ще стане абсолютен монополист там.

Тепърва обаче предстои регулаторите да дадат зелена светлина за придобиването. През септември от китайското министерство на търговията обявиха, че започват антитръстово разследване.

Тогава стана ясно, че експерти от институцията ще инспектират дали сделката отговаря на китайското антимонополно законодателство, както и на други правни разпоредби, свързани с финансовите транзакции.

Според споразумението в замяна на китайското си поделение Uber China, което ще бъде купено от Didi Chuxing, американската корпорация ще получи близо 18% от китайския си конкурент. Така тя ще се превърне в най-големия акционер в компанията.

Някои експерти изчисляват, че обединението ще създаде фирма с 35 милиарда долара пазарна капитализация.