Остават ни само три години, за да предотвратим най-лошите последици от изменението на климата. Това предупреди в свой доклад на Организацията на обединените нации.

Заради човешката дейност в атмосферата се отделят вредни газове като въглероден диоксид и метан. Това е причина за повишаване на глобалните температури с 1,1 градуса по Целзий през последните 170 години и планетата е на път да се затопли с още около 2 градуса до края на века. Това ще застраши физическото здраве на хората, нашето снабдяване с храна и вода, наличността на безопасни места за живеене и оцеляване на животински видове, които вече изчезват.

Въпреки това, все още има време да променим това. Това е фокусът на новия доклад на Междуправителствената група на ООН по изменението на климата (IPCC), подготвен с подкрепата на стотици учени от цял ​​​​свят.

Ако глобалните емисии на тези газове достигнат своя пик до 2025 г., паднат до половината от сегашното си ниво до 2030 г. и спаднат до нула до 2050 г. - има шанс планетата да не се затопли над 1,5 градуса.

Много от мерките в пътната карта на IPCC са евтини, бързи и изпълними с настоящите технологии. Някои включват подобрени системи за обществен транспорт, които да предлагат допълнителни предимства, като създаване на нови работни места и справяне със социално-икономическото неравенство.

Ето четири прости действия, с които правителствата и предприятия, независимо от това колко са големи, могат да предприемат сега.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

1.Модернизиране на градове за електрифициран транспорт, колоездене

Градовете и градските зони отговарят за две трети от всички глобални емисии, според новия доклад на IPCC. Преосмислянето и модернизирането на градския транспорт може да намали около една четвърт от тези емисии до 2050 г., пише Business Insider.

Освен това мерките включват строеж на жилища в близост до работни места, така, че на жителите да не им се налагат дълги пътувания до работното място, проектиране на улици, подходящи за колоездачи, ходене пеша, насърчаване на споделен обществен транспорт, вместо използване лични превозни средства.

IPCC препоръчва към транспортната мрежа да се включат повече обществени автобуси, трамваи и други транзитни превозни средства на електричество.

Докладът установява освен това, че тези мерки в крайна сметка ще спестят пари. Те вероятно ще подобрят и качеството на въздуха.

2.Без изкопаеми горива

Електрическите автобуси и влакове няма да намалят много емисиите, ако енергията, с която се зареждат идва от електроцентрали, работещи с въглища. Изкопаемите горива като въглища, нефт и природен газ отделят много въглероден диоксид и метан, когато ги изгаряме за енергия.

Затова енергийният сектор е много по-голям замърсител от сектори като селското стопанство или транспорта. През 2019 г. доставчиците на енергия произвеждат около 34% от всички емисии, предизвикани от човека в световен мащаб, според доклада на IPCC.

Основното послание на учените: Трябва да спрем да използваме изкопаеми горива възможно най-бързо.

Добрата новина е, че вятърните турбини и слънчевите панели вече са значително по-евтини за инсталиране и експлоатация през последното десетилетие. Възобновяемата енергия може да е конкурентна на изкопаемите горива. Правителствата, бизнеса и домакинствата трябва да черпят енергия от вятърни и слънчеви ферми, когато това е възможно, препоръчва докладът.

3.Спрете да изхвърляте храна

Изхвърлянето на по-малко храна би означавало по-малко емисии на метан на депото и би могло също да намали при производството на храни. Използването на храна, която бихме хвърлили, може да ни позволи да произвеждаме по-малко, което би означавало по-малко емисии от използване на торове, от земеделие и машини за преработка на храни.

Това е промяна в начина на живот, която хората и семействата в развитите страни могат да направят без усилия. Според доклада на IPCC през 2019 г. 61% от хранителните отпадъци в света идват от домакинствата Освен това, така ще намалим разходите си.

4. Пазете горите, садете дървета

Дърветата поемат въглеродния диоксид от въздуха, ето защо горите могат да бъдат мощен инструмент за забавяне на глобалното затопляне.

Докладът на IPCC призовава за опазване на горите по цялата планета от обезлесяване или измиране на дървета от променящите се климатични условия, пожари или изсичането им от НАС. Призовава се за залесяване, което означава засаждане на нови дървета там, където няма такива.

В заключение може да се каже, че да разчитаме само на едно решение, няма да е достатъчно.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.