"Започнахме много често да се срещаме", отчете германският първи дипломат доктор Франк Валтер Щайнмайер след среща с българския си колега Даниел Митов в София.

Според него, все повече се развивали отношенията между двете държави. "Ние се нуждаем от това с оглед на предизвикателствата, пред които стоим", категоричен бе Шайнмайер. "Нуждаем се един от друг", отчете той.

5000 германски фирми работят в България, в тях работят хиляди българи и допринасят за обмена между нашите две страни, доволен е първият дипломат на Германия. 50 000 българи работят в Германия, над 5000 български студенти учат в германски университети, каза още германският външен министър. Все още обаче имало голям потенциал за двустранните отношения.

По думите му Германия е готова да ни помага за реформите, които още трябва да извършим. По важни теми страната му търсела контакт с държавата ни, за да се намерят общи решения.

Дискутирана е и темата за бежанската вълна. Заради икономическото си развитие Германия е цел на мигрантите.

По темата Украйна Щайнмайер е доволен от отчетения от страната ни принос на Германия за Минския процес. Той се надява постепенно тежкото въоръжение да се изтегли от Украйна и да се спрат кръвопролитията. Според него след края на военните действия Украйна най-много ще се нуждае от европейската подкрепа.

"Конфликтите в наше време се променят", изтъкна германският външен министър.

Той е уверен, че са положени първите стъпки за трайно мирно решение, но все още имало много дейности, които трябва да се извършат. Пътят към мира е дълъг, според Щаймайер.

Двамата дипломати са обсъдили и бъдещето на Западните Балкани и реформите, които тези страни трябва да извършат, за да постигнат европейската перспектива.

Силно доверие между България и Германия отчете и първият ни дипломат Даниел Митов на брифинг след срещата с германския си колега.

България не е на кръстопът къде стоим, ние сме държава-член на ЕС, държава член на НАТО, категоричен бе Даниел Митов. Ние сме предвидим партньор на двете организации. Според него ние винаги можем да разчитаме на нашите партньори.

Единството на НАТО и ЕС ще се забави, защото това е осъзната необходимост, смята още българският външен министър. Единството на двете организации, според него, трябва да се пази.

Засилени двустранни консултации по дневния ред на ЕС и темите важни за страната ни започват двете държави. Ще се дебатира за нова концепция за Черно море.

Даниел Митов отчете приноса на Германия за Минското споразумение. По думите му, двете държави заедно ще работят за спазването на договореностите и за мирния процес в Украйна. Мисията на ОССЕ, по думите на дипломат номер едно, е от изключителна важност, за да не се допусне неспазването на минските договорености и да станат ясни европейските ангажименти за мирния процес. Германия ще ни помогне в подготовката за председателството ни на ЕС, стана ясно още от думите на министър Митов.

Родни чиновници ще се обучават във федералната република. По време на срещата е дискутирана и енергийната сигурност на страната ни, както и единния европейски енергиен съюз. Ще търсим подкрепа от Германия за съдебната реформа, стана ясно от думите на двамата дипломати.