Националният статистически институт разпространи данни за инфлацията и индексите на потребителските цени в България за месец април 2008 г. Според статистиците, индексът на потребителските цени за април 2008 г. спрямо март 2008 г. е 100.9%, а инфлацията е 0.9%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се изчислява според изискванията на европейската статистическа служба Eurostat, сочи 0.7% инфлация на месечна база през април.

От началото на годината (април 2008 спрямо декември 2007 г.) животът у нас е поскъпнал с 4.2%. Цифрата за инфлацията (отчитаща движението на цените през една трета от годината) е значителна, предвид някои разпространявани прогнози, че за цялата 2008 г. инфлацията в страната няма да надхвърли 7%.

Това показва, че инфлационните процеси не са се преустановили след голямото поскъпване през миналото лято, официално отдавано на слабата селскостопанска реколта през 2007 година. За да отговорим на критериите за въвеждане на евро, годишната инфлация трябва да бъде стабилизирана дългосрочно около 2%.

Инфлацията на годишна база, т.е. спрямо април 2007 г., е 14.6%, най-високата в Европа.

Инфлацията за периода януари - април 2008 г. спрямо същия период на миналата година е 13.6%.

За месец април спрямо месец март хранителните продукти и безалкохолните напитки са поскъпнали с 1.3%; алкохолни напитки и тютюневи изделия - с 2.7%.

Категорията „облекло и обувки" бележи увеличение на цените с 1.6%; „транспорт"- увеличение с 0.5%; жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 0.3%.

Жилищното обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома поскъпват с 0.4%; здравеопазването  с 0.1%; образованието също с 0.1%. Ресторантите и хотелките поскъпват с 0.8% (противно на уверенията от родния туристически бранш).

Спадат цените в категориите "съобщения" - намаление с 0.1% и „свободно време, развлечение и културен отдих" - намаление с 1.0 %.

В „малката кошница", инфлацията за април е 0.7% на месечна база, а от началото на годината е 4.3%. Малката кошница измерва цената на стоките и услугите от социално значение, купувани от 20% най-бедни българи.

Най-сериозно увеличение на цените се наблюдава за хранителните стоки, които формират повече от 35 на сто в изчисляваната от НСИ "голяма" потребителска кошница. За годината до месец април, цените на храните в България са се увеличили с 25% или с една четвърт.