Азиатските развиващи се икономики, особено тези в Югоизточна Азия, са в по-силна финансова позиция, отколкото техните глобални партньори, за да изправят рисковете от нарастващите лихвени проценти в САЩ.

4 от първите 8 икономики, определени като най-стабилни в Индекса за уязвимост на тайландската банка Ayudhya, са от Югоизточна Азия, като само Индонезия пада надолу по скалата, според изследователска бележка от 20 юли, цитирана от Bloomberg.

Тайван и Тайланд заемат първите 2 места по отношение на финансовото здраве, a Турция, Аржентина и Венецуела оформят дъното на индекса. Индонезия е 16-а от 24 държави.

Индексът на банката дава еднаква тежест на 4 показателя: салдо по текущата сметка, валутни резерви, външен дълг и инфлация.

Тайван и Тайланд оглавяват списъка на най-стабилните развиващи се икономики

Тайван и Тайланд оглавяват списъка на най-стабилните развиващи се икономики

Преходът на Тайланд към режим на плаващ валутен курс след азиатската финансова криза преди 2 десетилетия и по-голямата търговия с останалия свят поставиха икономиката в по-силна позиция, като почти ежегодните "големи" излишъци по текущата сметка помогнаха на страната да увеличи валутните си резерви, каза банката.

Много централни банки в региона започнаха да повишават лихвените проценти тази година, включително Малайзия, Филипините и Индия, вследствие на затегнатата политика на Фед.

Тайландските централни банкери могат да направят същото по-късно тази година, вдигайки лихвите с 25 базисни пункта през четвъртото тримесечие. Адаптирането на лихвения процент е най-подходящият политически отговор в сравнение с други мерки като капиталов контрол и макропруденциални мерки, твърдят авторите на доклада.

"Ранното начало на нормализирането на политиките би показало доверието на Банката в Тайланд в икономическите и инфлационните перспективи на Тайланд", като същевременно се стреми да ограничи изтичането на капитали и да стабилизира бата, посочват експертите.