За първи път от 60 години насам Азия като регион няма да запише растеж, а основната причина за това е пандемията от коронавирус. Това прогнозират от Международния валутен фонд (МВФ). "Тази криза е като никоя друга. Тя е по-лоша от глобалната финансова криза и Азия не е имунизирана срещу нея", това пише в своя публикация Чан Йонг Рее, който е директор на МВФ за региона на Азия и Океания.

"Докато все още има голяма несигурност около прогнозите за растежа през 2020 година и още повече за 2021 година, негативният ефект от коронавируса върху региона ще бъде тежък и безпрецедентен", допълва той, цитиран от CNBC.

Азия беше най-бързо растящият континент в света. По време на предишните кризи - Азиатската финансова криза от 1997 година и глобалната финансова криза от 2008-2009 година, икономиките на страните там бяха с растеж от респективно 1,3 и 4,7%.

Япония спасява икономиката си с $1 трилион

Третата най-голяма икономика в света търси спасение от коронавируса с $1 трилион

Значителна част от средствата ще бъдат за подкрепа на домакинствата и малкия бизнес

Пандемията от коронавирус обаче, която засегна над 2 милиона души и доведе до смъртта на над 130 000 души, сложи на пауза огромна част от глобалната икономическа активност, след като държавите решиха да блокират бизнеса и да оставят хората у дома.

Китай е една от малкото държави, която от МВФ очакват да отчете ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 година. Според прогнозата той ще бъде в рамките на 1,2%, което е сериозно забавяне за китайската икономика в сравнение с представянето ѝ през предходните няколко години.

Безработните в Тайланд може да достигнат до 10 милиона души

Безработните в Тайланд може да достигнат до 10 милиона души

Втората по големина икономика в Южна Азия се е насочила към рецесия

"Това е в сериозен контраст с представянето на Китай по време на кризата от 2009 година, когато благодарение на сериозните финансови стимули отчете тогава растеж от 8%", припомня Рее. "Не очакваме отново стимули в този мащаб към този момент и Китай няма да помогне на Азия да запише растеж, както направи през 2009 година", допълва той.

Сред големите икономики в региона от МВФ прогнозират, че Япония ще се свие с 5,2 на сто, Южна Корея - с 1,2 на сто, а Индонезия, Сингапур, Филипините, Малайзия и Тайланд - с около 1,3 на сто всяка. Индия ще отчете слаб растеж в рамките на 1,9 на сто.

Все пак експертът посочва, че в сравнение с останалите части на света Азия ще се представи значително по-добре, като през 2021 година има шанс за бързо възстановяване.

Банкери: Пандемията ще струва на света загуби, колкото икономиката на Япония

Банкери: Пандемията ще струва на света загуби, колкото икономиката на Япония

Глобалният БВП ще се свие с 5 трилиона долара до 2021-а