Пандемията от коронавирус ще ощети глобалната икономика с над 5 трилиона долара през следващите две години. Иначе казано тя ще струва на света сума по-голяма от годишният брутен вътрешен продукт (БВП) на Япония.

Това предупреждават банкери от "Уолстрийт", след като икономиката се отправи към най-дълбоката си рецесия в мирно време от 30-те години на миналия век насам, пише Bloomberg.

Въпреки че очакванията са спадът да бъде краткосрочен, ще отнеме време на икономиките да наваксат изгубения растеж. Дори и при безпрецедентните по размер монетарни и фискални стимули БВП вероятно няма да може да се върне към предкризисните си нива поне до 2022 година.

Анализаторите посочват, че политиците са изправени пред трудната задача да осигурят достатъчно стимули, за да стимулират растежа да тръгне отново нагоре, но в същото време да избягват да рестартират производството прекалено рано, за да не рискуват втора вълна от коронавирус.

Според изчисленията на JP Morgan загубата на световната икономика до края на следващата година ще бъде в размер на 5,5 трилиона долара или колкото почти 8% от глобалния БВП. Загубите за развитите икономики ще бъдат съизмерими с тези от кризите през 1974 - 1975 и 2008 - 2009 година.

От Morgan Stanley смятат, че въпреки агресивните мерки БВП в развитите пазари няма да се върне към предкризисните си нива преди третото тримесечие на 2021 година. Анализаторите от Deutsche Bank изчисляват, че само икономиките на САЩ и Европейския съюз ще останат с 1 трилион долара под предкризисните нива поне до края на следващата година.