Според французите за прекалено силното евро, безработицата и проблемите с Airbus е виновна Европейската централна банка и никой друг. Не след дълго френските управници ще започнат да обвиняват ЕЦБ и за лошото време.

Никола Саркози, който е кандидат за президент на център-дясната формация, е обявил миналата седмица, че проблемите с Airbus са продиктувани от невъзможността на ЕЦБ да поддържа по-конкурентни нива на европейската валута. Силното евро е просто извинение за загубите на авио-гигантът, който страда от дълбоки структурни проблеми, повечето от които имат политически корен.

Саркози не е единствения, който критикува ожесточено ЕЦБ. Опонентката му Сеголен Роял кандидат-президент от социалистическата партия и Доминик дьо Вилпен - министър председател на Франция, също се включват в нападките.  

Проблемът в случая е че ЕС има не 12, а цели 27 държави с различни възгледи, а Франция вече не диктува правилата на играта. Френският финансов елит може и да си е мислил, че ще може да управлява ултра-дисциплинираната Bundesbank, но всъщност ЕЦБ, която е базирана на правилата на Bundesbank, управлява тях.

Все пак от гледната точка на Париж, има начин да се организират своеволните международни институции: просто трябва да се сложи французин за директор. Франция имаше Валери Гишард, който беше начело на проекта за новата европейска конституция, а Паскал Лами оглавяваше Световната търговска организация през 2005 г. През 2003 г. пък, президентът Жак Ширак най-накрая успя да спечели битката да постави начело на ЕЦБ французинът Жан-Клод Трише.

Тука идват парадоксите. Проектът на новата Европейска конституция разработен от Гишард, не беше подкрепена именно от Франция, а през това време Лами беше зает да прокламира свободната търговия. Колкото до Трише, познат като „Васалът на краля на Прусия", никога няма да подкрепи валутни интервенция, за да стимулира продажбите на Airbus.

Политическите атаки по адрес на ЕЦБ може да са смешни по своята същност, но са с доста сериозна заявка. Най-малкото, обвиненията подкопават доверието на французите в еврото и повишават напрежението между Германия и Франция. Най-лошото, което може да се случи е да повишат съмненията за независимостта на ЕЦБ и стабилността на Еврозоната като икономически съюз.  

Европейската централна банка не трябва да се притеснява толкова много, защото поне един французин Жак Делор, бивш президент на Европейската комисия е прозрял нещата. „Не всички германци вярват в Господ, но никой не се съмнява в Bundesbank и не я обвинява за щяло и нещяло".