Решението на Германия за удължаване на локдауна заради коронавируса и в частност затварянето на магазините по време на Великденските празници може да доведе до повече фалити, заявиха браншови групи, цитирани от Reuters.

Според Асоциацията на търговците на дребно 54% от магазините за дрехи са изправени пред опасността да изпаднат в несъстоятелност след 100 дни блокиране.

"След цяла година пандемия ситуацията за много търговци е отчайваща. Вече няма надежда да оцелеем икономически тази криза ", каза нейният президент Стефан Гент.

Канцлерът Ангела Меркел по-рано обяви, че Германия ще удължи локдауна си до 18 април и призова гражданите да останат вкъщи и да намалят контактите колкото е възможно повече.

По думите на Гент обаче правителството взема решенията си като се фокусира само върху броя на случаите на инфекции, а взема предвид редица мерки, предприети от търговците на дребно, за да ограничи риска от инфекция по време на пазаруване.

Асоциацията на търговците на превозни средства също негодува от удължаването и затягането и предупреди за вълна от фалити.

"Ако автокъщите не допринасят с нищо за инфекциите, как затварянето им би трябвало да помогне за спиране на разпространението на вируса?", заяви председателят на Юрген Карпински.

Цената на локдауна

Досега щетите от пандемията възлизат на 250 милиарда евро. Над 16 000 фирми са фалирали, а още поне 5000 са на изкуствено дишане, писа преди дни "Дойче Веле".

Последната година, преминала под знака на няколко локдауна, нанесе тежки загуби на германската икономика. През тази година много магазини останаха задълго затворени, ресторантите и хотелите - също, отменени бяха безброй културни прояви и панаири, хората почти престанаха да пътуват, а милиони бяха принудени да се трудят на съкратено работно време.

Първият локдаун в Германия влезе в сила точно преди година. И не беше последният. Тази временна парализа струва всеки път много пари на търговията, промишлеността и услугите, показват последните изчисления на Института за германска икономика. Само за първото тримесечие на 2021 година загубите се изчисляват на 50 милиарда евро, а общите щети възлизат на четвърт трилион. Икономистите стигат до тези числа, сравнявайки сегашните параметри с прогнозата за икономическото развитие без пандемия и локдаун.