Концернът BMW съобщава за нараснала печалба преди данъци за третото тримесечие на 2006 г. Обаче Handelsblatt коментира, че анализаторите са виждали Баварските заводи и в по-добра светлина. Производителят страда от високите цени на суровините. На всичко отгоре компанията трябва да понася неизгодния курс на японската йена.

Печалбата преди данъци за третото тримесечие, която ръководството на BMW съобщи в четвъртък, е 720 милиона евро, или увеличение с 9%. Експертите прогнозираха печалба от 742 милиона. Нетната печалба спада с 1% до 452 милиона евро. Оборотът намалява с повече от 1% и възлиза на 11.56 милиарда - изглежда летните месеци не са благоприятствали продажбите на стилните возила.

Срещу низходящата тенденция новият шеф на BMW смята да противодейства с девет модификации: ново купе, преработен модел X3, нов джип Х5, както и удължена версия на петицата за китайския пазар. Благодарение на тези нови модели четвъртото тримесечие би трябвало да изглежда по-блестящо.

Планирали сме през тази година да постигнем рекорден резултат от четири милиарда евро преди данъци, както и нов върхов резултат при доставките", споделя Норберт Райтхофер. След първите девет месеца печалбата преди данъци възлиза на 3.25 милиарда евро.

За цялата година Баварските Автомобилостроителни Заводи са си поставили за цел да постигнат по-висока, отколкото през 2005 г. пазарна стойност - без да се отчита продажбата на активи от Rolls-Royce. Въпросната продажба вкара в началото на годината в касите на BMW счетоводна печалба от € 375 млн. За 2005 г. компанията е постигнала печалба преди данъци от 3,29 милиарда евро.