Бразилия е една от страните, които понесоха най-тежко пандемията. Една от мерките срещу кризата беше да разпредели пари директно на гражданите. Това доведе до доближаване на бедността и неравенството до национален исторически минимуми, пише Bloomberg.

Около 66 милиона души, 30% от населението, получават 600 реала или 110 долара на месец, което прави социалната програма една от най-амбициозните, предприемани някога в Бразилия, немислима промяна под ръководството на президента Болсонаро, който отричаше да има вирус.

Правителството все още не е публикувало свои данни, но тези от Getulio Vargas Foundation, един от най-добрите университети в Бразилия, показват, че хората, които живеят с по-малко от 1,9 долара на ден, са паднали до 3,3% през юни от 8% миналата година, а тези под линията на бедност са 21,7% в сравнение с 25,6%. Това е 16-годишен минимум и за двата показателя.

Кризата в автомобилния сектор удари и Бразилия

Кризата в автомобилния сектор удари и Бразилия

Износът през първите месеца се срива с над 33%, а производството спада през ноември

Икономистът Даниел Дуке заяви, че всъщност бедността е достигнала най-ниския процент от следенето на данните, което започва преди 40 години, но промяната в дефинициите през 2004 г. прави прякото сравнение малко сложно. Той добави, че непубликуваните измервания от юли и август показват, че неравенството, изчислено от така наречения коефициент на Джини, е спаднало под 0,5 за пръв път.

Covid-19 обаче е убил около 122 000 бразилци и е потиснал бедността и неравенството, поне в краткосрочен план. Според Дуке няма да е възможно програмата да се прекрати скоро: "Населението със сигурност ще изисква повече видове програми като тази и не можем да рискуваме да отпадне."

Всъщност правителството е започнало да анализира програмата и Болсонаро обяви, че помощите ще бъде намалени наполовина за остатъка от годината. И докато той обещава да въведе някаква форма на постоянен доход, все още не е посочил от къде ще вземе пари за това.

56-годишният Хосе Карлос Алвес, който продава сувенири в покрайнините на бразилската столица, казва, че 110-те долара всеки месец са изместили политическите му убеждения, тъй като е изправен пред месеци без туристи и съответно без продажби. Преди верен на отдавна управляващата Работна партия на Лула, той казва, че помощта "показва загрижеността на Болсонаро и сега той ще има моя глас през 2022 г."

Моника де Боле, която е старши сътрудник в Institute for International Economics в Питърсън и която съветва законодателите относно законодателството за спешна помощ, казва, че това е по-широко явление: "Болсонаро осъзна очевидното: Бразилия е бедна страна с много бедни хора и ако им осигури парични преводи, ще получи гласовете им", заяви тя.

Преди пандемията Бразилия беше изпаднала в двугодишна рецесия, последвана от много бавно възстановяване и увеличаване на нивата на бедността. Повече от една трета от страната се ползва от някакъв вид социални помощи.

Световната банка: 60 милиона души са в риск от "крайна бедност"

Световната банка: 60 милиона души са в риск от "крайна бедност"

Крайната бедност се определя, когато човек разполага с до 1,9 долара на ден

Правителственият стимул, който представлява около 7% от БВП, е приписван на спасяването на Бразилия от по-мрачни резултати, въпреки че се очаква икономиката да се свие над 5% тази година. Това е по-малко катастрофално очаквания за Мексико и Аржентина, които биха могли да се свият с около 10% всяка.

Въпреки че вирусът разпространява глад от САЩ до пустинята Сахара, много правителства са изправени пред същото предизвикателство: как да съкратят спешните разходи за пандемия, без да пречат на крехкото икономическо възстановяване.

САЩ също отговориха с най-щедрите социални помощи в историята си, включително доплащане на 600 долара на седмица за безработни, което увеличи средните доходи. Тази програма изтече през юли, а властите все още спорят за удължаване.

В Европа, Франция, Германия, Италия и други обмислят да удължат помощите за тези, които не работят, докато Великобритания планира да ги премахне през октомври.

Подобни програми в Бразилия повдигат въпроси за това дали Болсонаро цели по този начин да остане на поста си.