Черна гора ще запише най-висок растеж от всички страни в Централна и Източна Европа през 2021 г., според нова прогноза на Световната банка. Очаква се Черна гора запише растеж от 7,1%, през тази година, следвана от Сърбия (5%).

В най-голямата икономика в региона Полша, прогнозираното възстановяване през 2021 г. е от 3,3%, или малко по-слабо от очакваното досега (3,5%). Счита се, че това е вследствие на несигурността около появата на нови щамове на Covid-19 и неравномерния темп на ваксинация Европа, пише Emerging Europe. 

Според Световната банка след умереното възстановяване през тази година, растежът ще се ускори до 4,2% през 2022 г.

Защо Полша е вратата на Южна Корея към ЕС?

Защо Полша е вратата на Южна Корея към ЕС?

Южнокорейските фирми инвестират в редица икономики на Централна и Източна Европа от години, но Полша е категоричният фаворит

"Въпреки че БВП на Полша намаля през 2020 г. за първи път от 30 години, полската икономика е една от най-малко засегнатите от пандемията Covid-19", казва Маркус Хайнц, представител на Световната банка за Полша и балтийските държави.

На другия полюс е икономиката на Беларус, за която се очаква свиване с още 2,2%. Това е единствената държава в региона, за която не се очаква да възстановяване през 2021 г.

Растежът в региона ще бъде в рамките на 3,8% през 2022 г. Перспективите остават силно несигурни и растежът може да бъде по-слаб, ако епидемията не утихне или има ваксинацията бъде забавена.

Световната банка очаква засилване на ролята на правителствата на страните от региона в следващите години. Една трета от населението в страните с високи доходи и около 45% от гражданите в страните в преход подкрепят разширяването на публичния сектор. Това вероятно се дължи на факта, че застаряващото население в региона се нуждае от засилени обществени услуги, като здравни грижи и др.

За 2021 година институцията прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се увеличи с 2,6% - с 0,7 процентни пункта под предишната прогноза от януари 2020 г. (3,3%).