Повече от 200 корпорации са се присъединили към редиците на така наречените зомби компании в САЩ от началото на пандемията досега. Те са добавили почти 1 трлн. долара дълг към балансите си за периода, като общите задължения стават 1,98 трилиона долара. Числото расте значително. Само преди месец тези задължения се изчисляваха на 1,36 трлн. долара. Това сочи анализ на Bloomberg от финансови данни на 3000 от най-големите публично търгувани компании в страната.

Някога много от тези компании бяха считани за корпоративни титани на Америка и пример за успех - от Boeing, Carnival Corp. и Delta Air Lines, до Exxon Mobil Corp. и Macy's. Голяма част от най-емблематичните компании в страната не печелят достатъчно, за да покрият лихвените си разходи. Четирите големи авиокомпании в САЩ, с общ дълг от 128 млрд. долара, са станали зомбита през 2020 г.

Зомби компаниите получават прякора си поради това, че са неспособни да печелят достатъчно, за да покрият от задълженията си, но все пак имат достъп до кредит, за да отложат плащанията си. Може да се каже, че са в тежест на икономиката, защото държат активите обвързани с компании, които не могат да си позволят да инвестират и градят бизнес.

За икономическото възстановяване на Америка ще има сериозни последици. Федералния резерв положи усилия да предотврати редица фалити като купи корпоративни облигации и може би предотврати нова депресия. Но помощта за стотици "болни" компании, като им се осигурява неограничен достъп до кредитни пазари, насочва потока от капитали към непродуктивни фирми, като така се потискат заетостта и растежа за години напред, смятат икономисти.

"Стигнахме до такава точка, в която трябва да се запитаме "какви са нежеланите последици? ", Казва Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management . "Федералният резерв реши да се намеси и беше ясно, че ще се създадат зомбита. Сега идва въпросът: "Какво ще стане с компаниите, които иначе биха изчезнали, но все пак бяха поддържани живи?"

Не всяка компания, която се превърне в зомби, е обречена да бъде такава завинаги. Много фирми, при които печалбите са били заличени след избухването на коронавируса вероятно ще се възстановят, след като ваксината позволи на световната икономика да се върне към нормалните си нива.

Според анализа на Bloomberg почти една четвърт от разглежданите компании или 739 на брой, не са спечелили достатъчно за да покрият лихвените си плащания. За сравнение, в края на миналата година в същото положение са били 513 компании.

Общите задължения на Boeing например е нарастват с над 32 млрд. долара тази година, на Carnival с 14,8 млрд. долара, Delta е- 24,2 млрд. долара, Exxon - 16,2 млрд. долара и Macy - 1,2 млрд. долара, според данни от Bloomberg.

Икономистите отдавна предупреждават, че зомбитата са по-малко продуктивни, харчат по-малко и растат по-малко по отношение на заетостта и активите. Ново изследване на Bank for International Settlements показва, че зомбитата могат да навредят дори повече на икономиката, отколкото се смяташе досега. Около 60% от фирмите, които в крайна сметка успяват да излязат от статута на зомбита, изпитват продължителна слабост в производителността, рентабилността и растежа, което води до дългосрочна неефективност.

Нещо повече - възстановените фирми са три пъти по-склонни да се превърнат отново зомбита в сравнение с фирми, които не са стигали до този статут, според проучването, което анализира компании в 14 напреднали икономики в продължение на три десетилетия.