През лятото на 2009 година най-голямата икономика в света - тази на Щатите, отчете пробив в бизнес активността. С това се появи и първия сигнал за край на рецесията, започнала през декември 2007 година, и начало на експанзия.

Определянето на моментът на настъпване на рецесия или пък на експанзия на икономиката е сложна задача. В САЩ за нея отговаря т.нар. Business Cycle Dating Committee, в който десетима експерти се занимават с движението на различни показатели, за да могат да определят с точност тези моменти на икономическия цикъл.

Днес този период на подем, започнал през юни 2009 година, все още е факт. През юли миналата година той официално се превърна в най-дългият период на експанзия за американската икономика.

Световна рецесия: Един все по-вероятен сценарий

Световна рецесия: Един все по-вероятен сценарий

Отменените събития и спряното движение на хора и стоки са новото нормално заради пандемията

Продължаващото бързо разпространение на коронавируса в глобален мащаб обаче може да промени това. Въпреки опасенията от рецесия все още някои анализатори смятат, че Щатите ще успеят да я избегнат.

Засега САЩ все още се намират в по-добро състояние от Еврозоната, а ФЕД все още имат възможност за действия, които биха били от ключово значение за предотвратяването на спад.

От онлайн платформата Statista разглеждат най-дългите периоди на растеж в историята на американската икономика. Настоящият такъв вече трае 129 месеца при среден ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,3%. Това е най-слабият среден растеж от края на Втората световна война насам.

Експерти: Рецесията в Еврозоната е неизбежна през първата половина на 2020-а

Експерти: Рецесията в Еврозоната е неизбежна през първата половина на 2020-а

Европейската икономика е изправена пред няколко тежки месеца, посочват от HSBC

Малко по-малко време трае този между март 1991 и март 2001 година. Той е с продължителност от 120 месеца и среден ръст от 3,6 на сто. Краят му идва със "спукването" на дот-ком балона.

От друга страна американската икономика расте със средно 6,9 на сто в годините след края на Втората световна война. Тогава тя е в експанзия между октомври 1949 година и юли 1953 година или общо 45 месеца.

Infographic: Is the Longest Growth Cycle in U.S. History About to End? | Statista You will find more infographics at Statista