Рецесията в Еврозоната изглежда неизбежна през първата половина на годината с ескалацията на епидемията от коронавируса. Това смятат икономисти от HSBC.

Според тях брутният вътрешен продукт (БВП) на страните от зоната ще се свие с 0,4% през първите шест месеца на 2020 година, както и с 1% през следващото тримесечие.

"Докато очакваме възстановяване през втората половина на годината, смятаме, че проблемите ще оставят траен отпечатък и БВП няма да достигне нивата, които по-рано прогнозирахме за следващата година", посочват икономистите Симон Уелс и Крис Хер, цитирани от Bloomberg.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреди лидерите на Европейския съюз (ЕС) във вторник, че регионът е изправен пред риска от значителен икономически шок, наподобяващ този по времето на финансовата криза, ако не бъдат предприети спешни фискални мерки.

В допълнение тя даде сигнал, че финансовата институция ще предприеме стъпки за подкрепа на кредитирането не по-късно от четвъртък.

Очаквано от HSBC посочват, че Италия, която е най-засегната от епидемията, ще трябва да се справи с най-сериозното забавяне. Заедно с това експертите очакват рецесия в Германия, както и спад на БВП във Франция и Испания.

"Трудно е да бъдем прекалено оптимистични в момента, тъй като европейската икономика ще бъде изправена пред няколко трудни месеца", предупреждават икономистите.