Инфлацията предстои както в Европа, така и в САЩ, категорични са почти всички икономисти. Поради тази причина стойността на инвестициите и доходите от тях могат както да се понижават, така и да се увеличават. Тоест, ако вие сте инвеститор, може да получите по-малко, отколкото инвестирате Ако инфлацията наистина скочи тази година, няма да можем да кажем, че не сме били предупредени.

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет се присъедини към все повечето т. нар. "нервни наблюдатели на инфлацията". В началото на този месец, той описа икономическото възстановяване на Америка като "горещо" и заяви, че неговата компания Berkshire Hathaway предрича "много и значителна инфлация".

Бъфет вижда "значителна инфлация"

Бъфет вижда "значителна инфлация"

90-годишният милиардер посочи свой наследник за Berkshire

Една новина, която дойде тези дни от Китай раздухаха пламъците. Цените, начислени за промишлени стоки, напускащи китайските фабрики, скочиха с 6,8% през април в сравнение със същия месец преди година, пораждайки нови опасения относно цените, с които потребителите на запад ще бъдат таксувани за стоки тази година.

Данните от САЩ показват, че потребителските стоки са се повишили с 4,2% през април в сравнение с април 2020 г. преди година, което е най-голямото увеличение за 12-месечен период от 2008 г.

Потребителите вече забелязват, че цените на редица продукти в супермаркетите се повишават. Цените на дървен материал на едро от своя страна са скочили до рекордно високи стойности след година на проекти за ремонт на жилища и строителство. Тъй като задържаното търсене от пандемията създава сцена за все по-нарастваща търговия на дребно, продължителен период на увеличаващи се цени изглежда правдоподобен.

В САЩ предстои най-голямата инфлация от 40 години

Най-голямата икономика е застрашена от невиждана от 40 години инфлация

Какво трябва да знаят инвеститорите на фондовия пазар?

Не всички обаче са съгласни. Централните банки казват, че очакват повишаването на инфлацията да бъде умерено и преходно. Пазарите обаче изглеждат неубедени в това. Фондовите борси отново бяха нестабилни през седмицата, тъй като инвеститорите прецениха ползите от възстановяващата се глобална икономика срещу възможността нарастващата инфлация да означава по-високи лихвени проценти по-скоро.

Доходността на държавните облигации се движи по-високо от началото на 2021 г., а разликата между доходността от обикновени държавни облигации и държавни облигации, които извършват по-големи плащания с нарастването на инфлацията, се увеличава.

За златото

Златото е актив, който може да се възползва от нарастващата инфлация в света. Това е така, защото по дефиниция тя прогресивно намалява покупателната способност на хартиените валути. Същевременно намалява и това колко злато може да се купи за дадено количество хартия. Като се има предвид, че благородният метал е в много ограничено предлагане и не може да бъде обезценено по начина, по който хартиените валути могат, стойността му трябва да има тенденция да нараства във времена на инфлация.

Златото поскъпва след седмица на спад

Златото поскъпва след седмица на спад

Благородният метал се търгува днес сутринта по $1832,05 за унция

Ако погледнем назад, има сериозни доказателства, че това е така. През 70-те години на миналия век се наблюдаваха големи бюджетни дефицити, валутни девалвации, нарастващи цени на петрола и неумолим растеж на паричното предлагане. Всички тези неща потвърдиха връзката между инфлацията и цените на златото.

Инфлацията в САЩ нарасна силно и златото достигна рекордното ниво от около 850 щатски долара за унция през януари 1980 г.

В по-ново време връзката между златото и инфлацията стана по-слаба. Част от това се дължи на факта, че то се възприема като сигурно убежище, което го поставя в голямо търсене, когато икономическите условия са слаби и инфлацията е ниска. Това се случи след световната финансова криза от 2008 г., по време на последвалата европейска криза с държавния дълг и отново през 2020 г., когато пандемията на коронавируса затвори икономиките.

Бързото печатане на пари от централните банки засили очакванията, че инфлацията ще се повиши, увеличавайки търсенето на злато В крайна сметка инфлацията остана ниска, тъй като излишните пари се вливат предимно в активи като акции и имущество, а не стоят в джобовете на потребителите.

Скоро обаче нещата могат да се променят. Правителствата вкарват много пари в касата на работниците и бизнеса, както и в здравните системи. Те планират да направят и много повече, увеличавайки инвестициите в инфраструктура с нов фокус върху зелената енергия. В резултат на това цените на стоките се повишават силно. Растат и разходите на производителите.

В същото време ЕС надгражда прогнозите си за икономически растеж, заявявайки, че сега очаква в еврозоната той да нарасне с 4,3% тази година.