Някои мегаполиси в света имат толкова голяма икономика, че ако бяха отделни държави, щяха да се наредят сред най-големите по размер на брутния вътрешен продукт (БВП) в света.

Доказателство за това са няколко града, които имат БВП, надхвърлящ 1 трилион долара. Според изчисления на Oxford Economics към 2035 година един от тях ще имат такъв, надхвърлящи 2 трилиона долара. Това би го превърнало в икономико с размери на днешна Италия, Франция или Индия.

Прогнозата е след малко повече от 15 години Ню Йорк да има БВП в размер на 2,5 трилиона долара. Тогава Токио се очаква да бъде напът да мине границата от 2 трилиона долара с размер на БВП от 1,9 трилиона долара.

През същия период икономиките на Лос Анджелис, Лондон, Шанхай, Пекин и Париж трябва да надхвърлят 1 трилион долара.

Ако изглючим абсолютната стойност на БВП и разгледаме прогнозирания растеж към 2035 година, то тогава лидерите са други. От Oxford Economics очакват на първите 10 места по растеж да бъдат градове в Индия.

Със среден годишен ръст от 9,17% първенеч ще бъде Сурат. На второ място след него е Агра - домът на Тадж Махал, със среден годишен растеж от 8,6 на сто, следван от индийската Силициева долина Бенгалуру с 8,5 на сто.

Извън Индия другите азиатски гиганти сред тези с най-бърз растеж ще бъдат столицата на Камбоджа Пном Пен, както и Дер ес Салаам в Танзания.

Снимка 420780

Източник: Oxford Economics