С ръста на икономиката и горещия борсов пазар американците започнаха да пестят все по-малко и да харчат все повече за покупки като автомобили и хладилници. Темпът на спестяване в САЩ е паднал до 10-годишно дъно от 3.1 процента през септември, показват данни на Министерството на търговията, цитирани от The Wall Street Journal.

Ниската безработица и повишаващите се цени на акциите най-вероятно допринасят за оптимизма на домакинствата, карайки хората да пестят по-малко и да харчат повече в очакване на още по-светло бъдеще.

Темпът на спестяванията стои под 4% вече седем поредни месеца. Такава бе статистиката и в края на 90-те години на миналия век, когато акциите растяха, а безработицата падаше, както и в средата на първото десетилетие на новия век, когато имаше повишение на цените на жилищата и малко хора без работа.

Нетното богатство на домакинствата в САЩ - стойността на активите им минус дълговете им, се повиши с 1.7 трилиона долара през второто тримесечие на 2017 г. до 96.2 трилиона долара, сочат данни на Федералния резерв.

Изданието обаче припомня, че оптимизмът на домакинствата и техният просперитет са и сигнал за потенциален риск за икономиката и финансовата система. В цитираните предходни период се надуваха балони, които след спукването си оставиха домакинствата с изчерпани ресурси.

"Приходите на потребителите не се повишават достатъчно бързо, за да запазят солиден растеж и това е предупредителен знак за бъдещ проблем", казва Джоел Нароф, главен икономист в Naroff Economic Advisors Inc.

Засега американците увеличават харченето на пари за покупки, които трябва да им служат дълго - имоти, къщи и бяла техника. Данни на министерството показват, че разходите са подобни покупки са се повишили с 3.5% през септември, коригирани спрямо инфлацията. За третото тримесечие ръстът е бил 8.3% спрямо предходното, а в сравнение с периода юли-септември на 2016 г. повишението е 7.6%. Това е доста по-бързо отколкото двупроцентният ръст на икономиката. През септември, спрямо предходния месец, реалните приходи на американците не са се променили.

Трябва да се вземе предвид, че ураганите Харви и Ирма, които опустошиха части от Тексас и Флорида, също са фактор в повишеното харчене.