Пандемията от Covid-19 натисна рязко спирачките на икономиката и макар че тя започна дългия си път към възстановяването, икономиката никога вече няма да е такава, каквато я познавахме, заяви в четвъртък председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, цитиран от CNN.

"Възстановяваме се, но в различна икономика", каза той по време на дискусия, организирана от Европейската централна банка.

Пандемията е ускорила съществуващите тенденции в икономиката и обществото, включително повишената употреба на технологии, телеработа и автоматизация, казва той. И това ще има остави отпечатък върху начина, по който хората живеят и работят.

Макар че технологичното развитие като цяло има положителен ефект върху обществата в дългосрочен план, казва Пауъл, в краткосрочен план те създават разкол и смут, и докато пазарът се настрои към новото нормално, болката не се споделя поравно от всеки.

Например, възможно е по-ниско платените работници, както и тези, чиято професия изисква пряка комуникация лице в лице, като търговия или ресторантьорство, да носят на раменете си най-тежкото от тази промяна. Постпандемичният свят е в риск и от по-ниска продуктивност: жените са принудени да напуснат работните си места, за да гледат децата по време на кризата, а самите деца не получават нужното образование, казва още Пауъл.

Общо казано, неравенството задържа потенциала на икономиката.

"Дори и след спадане на безработицата и появата на ваксина, ще има значителна група работещи, които ще имат нуждата от подкрепа, докато търсят мястото си в постпандемичната икономика, тъй като тя е коренно различна", казва още той.

Нужна е още работа

Вашингтон изхарчи трилиони, за да подкрепи икономиката. Но хората без работа все още са в трудна позиция: някои стимули вече изтекоха, а други приключват в края на годината. Икономистите се надяват, че администрацията ще успее да прокара скоро втори пакет помощи.

Пауъл отдавна твърди, че икономиката се нуждае от още стимули и от правителството, и от централната банка, за да премине през кризата. Той повтори това и в четвъртък.

"Усещането ми е, че трябва да направим повече и че Конгресът трябва да направи повече", заяви той.