2019 година беше успешна за българския бизнес, защото темповете на икономическия растеж у нас бяха сравнително високи. Настроенията на бизнеса за 2020 година са дори по-оптимистични. На това мнение е председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

По неговите думи въпреки прогнозите за отслабване на експорта на фона на по-слаб растеж в Еврозоната основен двигател за компаниите у нас ще продължи да бъде търсенето на външните пазари.

Въпреки това Симеонов акцентира върху това, че основните проблеми, с които се сблъсква европейската икономика, остават валидни и в България. А един от тях е недостигът на работна ръка.

"Има фактори, които са заплаха за европейските фирми, но не се оценяват у нас", казва експертът в интервю пред BloombergTV България. Като такива Цветан Симеонов посочва несигурността около Брекзит заедно с опасенията около финансирането.

По думите на експерта сред затрудненията през българския бизнес остават бюрокрацията и липсата на електронно правителство. Според него готвеното увеличение с 10% на заплатите в публичния сектор е сигнал, че правителството няма намерение да работи в посока дигитализация.

"Правилният път е да се съкратят места в администрацията. Този ресурс ще бъде погълнат незабавно, разликата между заплащането в частния и в държавния сектор не е толкова голяма", посочва още той.