Нарастващите цени на въглищата и недостигът на електроенергия в Китай забавиха растежа на втората по големина икономика в света през третото тримесечие на годината и все повече заплашват да се прехвърлят върху световните вериги за доставки през последното четвърто тримесечие. Световната икономика вече е ударена, пише Russia Today, взимайки предвид последните икономически данни на Европа, Русия и САЩ и мнението на финансови експерти.

Миналата седмица фючърсите в Китай затвориха на рекордно високо ниво, след като 60 въглищни мини в най-големия въгледобивен регион в страната бяха принудени да затворят на фона на силни дъждове, наводнения и свлачища, влошавайки допълнително кризата с енергийните доставки. Последва уикендът с неочаквано студени дни в някои части на Китай, което изпрати цените на въглищата до нови още по-големи върхове. В същото време търсенето на електроенергия нараства.

Въглищата в Китай прехвърлиха немислимите доскоро $300 за тон

Въглищата в Китай прехвърлиха немислимите доскоро $300 за тон

Поскъпването ще продължи и до края на годината, според анализатор

Основната причина за това е възстановяването на промишлеността след пандемията. Именно тя доведе до недостига на въглища в страната, която от миналия месец разпределя енергийните доставки в поне 17 от континенталните региони. От една година насам цената на най-активно търгуваните китайски фючърси на въглища се е повишила с над 200%, според оценките на Reuters.

Прекъсванията на електроенергията и понижените инвестиции в имоти след кризата с Evergrande доведоха до по-слаб от очаквания икономически растеж в Китай през третото тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил едва с 4,9% в сравнение със същия период на миналата година и остава под 5,2-процентния ръст, очакван от повечето финансови експерти.

В Китай има толкова празни жилища, че цялото население на Франция може да се нанесе в тях

В Китай има толкова празни жилища, че цялото население на Франция може да се нанесе в тях

Всяка година Китай започва строеж на 15 милиона нови жилища - пет пъти повече от САЩ и Европа взети заедно

Забавянето на китайския икономически растеж и прекъсването на електрозахранването във фабриките предвещават още по-големи бъдещи затруднения в глобалните вериги за доставки. А те и без това вече са в криза заради от масовия недостиг на чипове и забавянето на доставките на различни суровини. Много големи компании от Азия, САЩ и Европа изпитват финансови затруднения на фона на растяща инфлация и обедняване на средната класа.

Вчера от нидерландската технологична компания Phillips предупредиха, че продажбите им за третото тримесечие на годината са "повлияни неблагоприятно от засилващите се проблеми в глобалната верига за доставки, като недостига на електронни компоненти".

"Нестабилността на веригите за доставки се засили в световен мащаб, което вече доведе до по-дълги срокове за получаване на нашите продукти и понижени приходи", коментира изпълнителният директор на Philips - Франс ван Хутен.

Philips намалява прогнозираната печалба заради недостига на компоненти, но не само за това

Philips намалява прогнозираната печалба заради недостига на компоненти, но не само за това

Холандската компания изтегля от пазара до 4 милиона устройства и вентилатори заради опасения за токсичност

Световната икономика вече е ударена. Усеща го бизнесът, усещат го правителствата, усещат го и все по-голяма част от хората. Големият въпрос е до кога ще продължи този удар и дали няма неговата сила да се увелиава още през следващите месеци.