Може и да звучи странно, но на час или два от Шанхай и Пекин има множество градове-призраци. Незаетите жилища в тях представляват значителна част от огромния жилищен пазар на Китай, който е два пъти по-голям от този в САЩ. Около 65 милиона апартаменти са били празни, според данни от 2017 г., пише Business Insider, позовавайки се на The Wall Street Journal.

Спокойно може да се каже, че толкова много празни жилища биха били напълно достатъчни за почти цялото население на Франция.

Продажбите на 100-те най-големи имотни предприемачи в Китай се сриват с 36% на годишна база през септември

Продажбите на 100-те най-големи имотни предприемачи в Китай се сриват с 36% на годишна база през септември

На какво се дължи резкият спад?

Какво е призрачен град?

Противно на очакванията китайските градове -призраци не са разрушени места, от които хората искат да избягат. Повечето са пълни с нови строежи и жилищата в тях са купени като инвестиции.

Може би най-популярният от китайските градове-призраци е Кангбаши, намиращ се в района на Вътрешна Монголия.

В началото на 2000 година градът е основан, за да приюти милион души, чийто брой по-късно е намален до само 300 000. Към 2016 г. в него вече са живели само 100 000 души. В крайна сметка обаче Кангбаши успя да "примами" нови жители, след като там отварят най-добрите училища в Китай, писа Nikkei по-рано тази година.

"Жилищата в подобни градове са празни, защото са разпродадени на инвеститори и купувачи и все още не са заети нито от собствениците, нито от наемателите", смята Ксин Сън, който е старши преподавател в King's College London.

Всяка година Китай започва строеж на 15 милиона нови жилища - пет пъти повече от САЩ и Европа взети заедно. Данни на Световната банка показват, че 61% от населението на Китай е живяло в градове към миналата година. Само преди две десетилетия едва 35,8% от населението живее в градовете.

Има ли "светлина в тунела" за китайската Evergrande?

Има ли "светлина в тунела" за китайската Evergrande?

Акциите на компаниите за недвижими имоти в страната падат

"В рамките на две десетилетия цените на жилищата са нараснали с пъти на много места, включително в големите градове. Повечето хора в Китай не са ставали свидетели на значителен взривна имотни балони, подобни на този в САЩ през 2008 г. или Япония през 90-те години", смята Сън.

По думите му това ги кара да вярват в убежденията, че недвижимите имоти са най-добрият начин за запазване и генериране на богатство. Това стимулира търсенето за закупуване на още имоти.

Повече от 90% от домакинствата са собственици на жилища, според проучване на Националния център за биотехнологична информация на САЩ. Над 20% от собствениците на жилища в Китай притежават повече от един имот, докато в САЩ например 65% от населението разполага със свое жилище.

Собствеността на недвижими имоти също представлява огромен дял от богатството на домакинствата в Китай: 70% от активите на домакинствата се държат в недвижими имоти.

Търсенето на жилища обаче е малко или много негативно повлияно от редица фактори, смята икономист от Coface. Сред тях са все по-голямата недостъпност на жилищата, застаряващото население и забавянето на прираста на населението. Преброяването на Китай през 2020 г. регистрира най-бавния прираст на населението от 70 -те години на миналия век.